Maske će biti obavezne u zatvorenom, Beroš poručuje: 'Vidjeli smo da se bolest širi po uredima'

Maske će biti obavezne u zatvorenom, Beroš poručuje: 'Vidjeli smo da se bolest širi po uredima'

Zbog velikog broja zaraženih Vlada i Stožer su najavili obavezno uvođenje maski u svim zatvorenim te na nekim otvorenim prostorima od idućeg tjedna

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je zašto su se odlučili na to te naveo koje su sve zemlje u Europi uvele obavezne maske.

"Pridržavanje mjere fizičke udaljenosti izuzetno je važna mjera za suzbijanje širenja bolesti. Kao i za većinu respiratornih zaraznih bolesti, jedini siguran način da izbjegnemo zarazu je da ne dođemo u kontakt sa zaraženom osobom. Ipak, postoje mnoge situacije kada pridržavanje fizičke udaljenosti nije moguće", govori nam ministar zdravstva.

"U takvim situacijama nošenje maske nije zaštita za osobu koja nosi masku, ali smanjuje mogućnost širenja bolesti ako je nosi zaražena osoba. Iz tog je razloga obveza nošenja maski već propisana u mnogim zatvorenim prostorima, primjerice u javnom prijevozu i u trgovinama, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim europskim zemljama. Maske u zatvorenim prostorima razmatraju se jer je na mnogim radnim mjestima uočeno širenje bolesti među kolegama koji su u bliskom kontaktu, primjerice dijele isti ured, a nisu bili u mogućnosti pridržavati se mjere fizičke udaljenosti", kazao je Beroš za Index.

Beroš Ističe kako obveza nošenja maski postoji u gotovo svim zemljama EU za javni prijevoz, a slično je i sa zatvorenim javnim prostorima, dok su neke zemlje već uvele i obavezu nošenja maski na otvorenom prostoru, a posljednja među njima je Italija, za koju znamo da je bila najpogođenija u prvom valu pandemije.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer je istaknuo kako u zadnjih tjedan dana intenzivno razgovaraju s partnerima o uvođenju novih mjera.

"Sasvim sigurno je da ćemo uvoditi obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i u dijelu otvorenih. Razmišljamo o ograničavanju javnih okupljanja za sva ona okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi. Razmišlja se i o češćim i strožim kontrolama provođenja odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite", rekao je Krunoslav Capak.

Rekao je da će do kraja vikenda napraviti nove preporuke i nove odluke te da će dotad završiti i sve pregovore s partnerima.

"Početkom sljedećeg tjedna će uslijediti donošenje novih mjera", rekao je Capak.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 09.10.2020. / www.index.hr