Marić: Za svaku uplaćenu kunu u proračun EU na raspolaganju nam je pet

Marić: Za svaku uplaćenu kunu u proračun EU na raspolaganju nam je pet

Potvrdio je navod Grozdane Perić (HDZ) o važnosti Fonda solidarnosti pri EU iz kojega je za posljedice potresa u Zagrebu predviđeno preko 680 milijuna eura

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je u srijedu kako Hrvatska ima veliku financijsku i ekonomsku korist od članstva u Europskoj uniji, ističući kako će nam na jedan euro ili kunu koju uplaćujemo u proračun EU u idućih sedam godina na raspolaganju biti pet eura ili kuna.

„Odnos je, dakle jedan naprema pet“, rekao je Marić u Hrvatskom saboru, naglasivši kako je Hrvatska od ulaska u Uniju, 1. srpnja 2013. povukla 30 milijardi kuna više nego je uplatila u proračun EU.

Ministar je to rekao u raspravi o Prijedlogu odluke o prihvaćanju Odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU, jednom od ključnih zakonodavnih akata Unije, čija je svrha osigurati financiranje kroz idućih sedam godina.

Odgovarajući na zastupničke upite, naveo je kako će Hrvatska ove godine iz svoga u proračun EU uplatiti četiri milijarde kuna, iduće 4, 4 milijarde, godinu iza 4, 5 milijarde, a 2023. godine 4, 6 milijardi kuna.

„Odnos koji trenutno imamo je da na jednu uplaćenu kunu ili euro, imamo do tri eura povrata, sada s novom financijskom perspektivom to ide preko četiri do pet eura“, odgovorio je SDP-ovu Borisu Lalovcu.

Članak je prenesen u skraćenom izdanju s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 16.12.2020. / www.poslovni.hr