Manji porez na dobit za tvrtke koje ulože u robotizaciju poslovanja

Manji porez na dobit za tvrtke koje ulože u robotizaciju poslovanja

Tvrtka koja uloži novac u automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju moći će dobiti državne poticaje. To je ključna novost izmjena Zakona o poticanju ulaganja, koje je Ministarstvo gospodarstva poslalo u javnu raspravu, a na snagu bi trebale stupiti nakon što ih usvoji Sabor.

Cilj je potpora za modernizaciju poslovnih procesa, kako se službeno zove nova mjera, podići tehnološku opremljenost hrvatskoga gospodarstva. Krajnji je cilj razvoj “industrije 4.0”, u čemu Hrvatska opasno kaska za drugima u EU, što bi trebalo dovesti i do razvoja proizvoda i usluga veće dodane vrijednosti, jačanja konkurentnosti hrvatskih tvrtki, ističu u Ministarstvu gospodarstva.

Nova je mjera, inače, namijenjena tvrtkama koje posluju u proizvodno-prerađivačkom sektoru. One tvrtke koje porade na robotizaciji i automatizaciji, stoji u nacrtu zakona, a čija je vrijednost ulaganja u te svrhe barem pola milijuna eura, ostvarivat će pravo na značajno umanjenje stope poreza na dobit.

Preciznije, za ulaganja u nove tehnologije u vrijednosti od 500.000 do milijun eura korisniku potpore stopa poreza na dobit smanjuje se upola u razdoblju od deset godina. Ulaganja u nove tehnologije u rasponu od milijun do 3 milijuna eura država će nagraditi smanjenjem stope poreza na dobit od 75 posto tijekom desetogodišnjeg razdoblja, a ulaganja veća od 3 milijuna eura korisniku potpore donijet će oslobađanje od plaćanja poreza na dobit tijekom deset godina. Od korisnika nove mjere, pojašnjavaju u Ministarstvu, neće se tražiti da povećaju broj zaposlenih.

Ostali poticaji iz sadašnjeg Zakona o poticanju ulaganja ostaju na snazi. No, tvrtke će morati i poraditi na povećanju produktivnosti, pa će tako razina produktivnosti po zaposlenom nakon isteka trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja morati porasti barem za 15 posto u odnosu na razinu produktivnosti koja je u tvrtki postojala godinu dana prije prijave projekta ulaganja.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 10.01.2020. / novac.jutarnji.hr