Mali proizvođači sira i vrhnja u teškoj su situaciji: 'Naša prodaja trebala se okrenuti turizmu'

Mali proizvođači sira i vrhnja u teškoj su situaciji: 'Naša prodaja trebala se okrenuti turizmu'

Ako ova situacija potraje, morat će uložiti u još jedno skladište

RTL-ova patrola posjetila je Zagrebačku županiju. Mali proizvođači svježeg sira i vrhnja, većinom starija kućanstva, prekinula su proizvodnju. Boje se zaraze.

Internet nije opcija

Kako su im rekli, na tržnice ne mogu, a prodaja putem interneta za njih nije opcija. Zato su novinari RTL-a posjetili jednu od 31 minisirane u Zagrebačkoj županiji koja ima ozbiljne probleme s plasmanom proizvoda, piše rtl.hr.

Obitelj Šestak iz Jasterbarskog svoju je minisiranu smjestilo na čarobne obronke Plešivice. Siranu su prije 15 godina osnovali Mirjana i Zlatko, a u poslu im pomažu sinovi Miljenko i Matija. Proizvode nekoliko vrsta tvrdih sireva, svježi sir i vrhnje. Proizvode najvećim dijelom prodaju hotelima i restoranima u Zagrebu, u Istri i na Kvarneru, a manji dio u samoj sirani.

''Prodaja je sada glavno pitanje, to je sada vrijeme kada se naša prodaja trebala pokrenuti prema turizmu. Toga nema. Lokalni restorani i hoteli isto ne rade. Praktički imamo ulaz, a nemamo izlaz. Sirovinu pobiremo svaki dan, mlijeko dovozimo i moramo ga preraditi svaki dan'', opisala je Mirjana Šestak, vlasnica minisirane.

Nema vikendaša

Godinama rade s istih nekoliko kooperanata kojima kao i prije plaćaju preuzeto mlijeko početkom mjeseca za onaj prošli. Dvadesetak posto prodavali su u sirani, poznatim kupcima, posjetiteljima okolnih vinarija i vikendašima.

''Oni sada ne mogu doći. Nemaju propusnice, manje se kreću. Nešto malo s kojima imamo kontakt čujemo se, mi im dostavimo koliko možemo'', dodala je Šestak.

Uložili su i u kušaonicu koja je upravo ovih dana trebala početi raditi. Sada zjapi prazna. U ovih petnaest godina osamdeset posto investicija napravili su vlastitim novcem. Sada su i njihove oči uprte u Vladu i mjere koje se donose za pomoć gospodarstvu.

''Za treći mjesec nismo uspjeli ništa, a za četvrti ćemo vidjeti hoćemo li biti u nekoj kategoriji u koju bismo mogli mi upasti jer sve je zatvoreno, a mi i dalje radimo koliko-toliko normalno'', kazao je Matija Šestak, tehnolog u sirani.

Očito će trebati pripremiti mjere i za ovakve gospodarstvenike. Šestakovi rade, plaćaju kooperantima, plaćaju doprinose, a posve su izgubili tržište Skladišta su im puna. Ako ova situacija potraje, morat će uložiti u još jedno skladište, što nije mala investicija.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.04.2020.