Majčinska mirovina: 10.189 žena dobilo veću mirovinu zbog djece!

Majčinska mirovina: 10.189 žena dobilo veću mirovinu zbog djece!

Tri od četiri žene koje su otišle u mirovinu unazad godinu dana iskoristile su “majčinski staž”, odnosno dobile su šest mjeseci dodatnog staža po djetetu nakon što su stekle uvjete za umirovljenje. Na taj su način ostvarile do dva posto veće mirovine, čime su se one, iako i dalje niže, počele izjednačavati s muškarcima, piše mirovina.hr.

Mirovinskom reformom od siječnja prošle godine Hrvatska je uvela “majčinsku mirovinu”. Za svako rođeno dijete novim umirovljenicima računa se šest mjeseci. Time se ublažava nepravda prema ženama koje su uslijed kraćeg radnog vijeka ostvarile manje radnog staža, a time i manju mirovinu.

Mirovine žena i dalje ukupno niže

Majčinski staž pozitivno se odrazio i na visinu mirovina žena, koje su niže zbog manjeg broja godina staža, nižih plaća i korištenja porodiljnog dopusta tako da se razlika u odnosu na muškarce ipak smanjila. Večernji list navodi da su žene koje su lani otišle u punu starosnu mirovinu dobile oko 200 kuna veće mirovine od muškaraca. No, muške prijevremene starosne mirovine i dalje su oko 200 kuna veće od ženskih.

Izjednačavanje mirovine može se očekivati tek nakon 2030. godine kada će se izjednačiti životna dob muškaraca i žena za odlazak u mirovinu, no i dalje ostaje problem nižih plaća koje su ženama manje za oko 13 posto, jer češće rade u slabije plaćenim djelatnostima. 


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr

Petak, 10.01.2020.