Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

795.481,21 kunu trebala bi platiti mlada liječnica jednoj općoj bolnici s kojom želi raskinuti radni odnos 15 mjeseci nakon što je položila specijalistički ispit. Inače, prosječni trošak ustanove je oko 1,2 milijuna kuna za petogodišnju specijalizaciju, a za obiteljsku medicinu oko 900.000 kuna

Više od sto tisuća eura trebala bi platiti mlada liječnica jednoj općoj bolnici s kojom želi raskinuti radni odnos 15 mjeseci nakon što je položila specijalistički ispit. Takve ugovore liječnici nazivaju "robovlasničkima" jer ih sprečavaju da odu iz bolnice prije ugovorenog vremena – tijekom specijalizacije ili prije isteka ugovorenog roka nakon specijalizacije, kako bi se zaposlili drugdje. Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ovaj je izračun od 795.481,21 kunu objavila jučer na svojoj Facebook-stranici i prozvala resornog ministra, koji je u svom subotnjem priopćenju ustvrdio da su "tzv. robovlasnički ugovori prošlost i nisu više u primjeni". Liječnica je poduzela pravne korake i zbog toga želi ostati anonimna, rekla nam je dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

– Liječnica je nakon polaganja specijalističkog ispita odradila 15 mjeseci u toj bolnici. Sada, ako odluči prekinuti radni odnos, trebala bi isplatiti više od sto tisuća eura! Radi se o službenom obračunu računovodstva iz 2022. Ovakav je ugovor na snazi i on podrazumijeva da bi liječnica trebala vratiti sve bruto plaće koje je zaradila tijekom specijalizacije. Plaće koje je zaradila i odradila tijekom tih pet godina specijalizacije. U kojem svemiru vi živite, ministre Berošu, kada tvrdite da više ne postoje robovlasnički ugovori? Tko ovdje manipulira, ministre Berošu? – pitaju iz HUBOL-a.

Vili Beroš odgovorio im je da je uz ugovore o specijalizacijama između ustanova i liječnika sklopljene prije zakonskih izmjena 2019. moguće sklopiti anekse ugovora kojim će se sporazumno izmijeniti pojedine odredbe.

– Zabrinjavajuće su informacije vezane za potpisivanje zadužnica liječnika na specijalističkom usavršavanju na iznose koji nisu u skladu s člancima 190. i 191. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ili bjanko zadužnica. To je neprihvatljivo i takvu praksu treba prijaviti Ministarstvu zdravstva – poručio je.

Naime, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti od 1. siječnja 2019. najveći iznos koji liječnik mora platiti u slučaju prijevremenog raskida ugovora je 270 tisuća kuna. Dio ravnatelja, međutim, odbija sklopiti anekse u očajničkom nastojanju da zadrže liječnike.

– Iako se ustanove osiguravaju ugovorom o obvezi rada u razdoblju koliko traje specijalizacija, dana je zakonska mogućnost i ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu – ističe ministar te podsjeća da obveza rada na razdoblje broja godina studiranja nije hrvatska posebnost, već uobičajena praksa i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz europskih fondova. Inače, ukupni prosječni trošak ustanove je oko 1,2 milijuna kuna za petogodišnju specijalizaciju, a za obiteljsku medicinu oko 900.000 kn.

Izvor: vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 13.02.2023. / www.vecernji.hr