Lažna solidarnost: Radnik koji radi jedan sat dnevno dobit će istu mirovinu kao onaj koji radi osam

Lažna solidarnost: Radnik koji radi jedan sat dnevno dobit će istu mirovinu kao onaj koji radi osam

Minimalan uvjet za ostvarivanje mirovine u Hrvatskoj 15 godina radnog staža.

I sada, ako Vi tih 15 godina odradite na puno radno vrijeme, a Vaš kolega tih 15 godina radi samo jedan sat dnevno – i Vama i njemu će se to vrijeme uredno računati kao 15 godina radnoga staža. Da bi stvar bila još gora – dobit ćete približno isti iznos mirovine.

Radnik koji radi samo jedan sat dnevno imati će znatno manju plaću i znatno manje doprinose za mirovinski sustav.

Sve je u skladu sa zakonom – on propisuje da za ispunjavanje uvjeta mirovinskog staža za starosne mirovine priznaje sva razdoblja rada provedena u zaposlenju s nepunim radnim vremenom kao da su razdoblja provedena u zaposlenju s punim radnim vremenom.

U ovom trenutku najniža mirovina za 15 godina staža iznosi 1019,55 kuna mjesečno, za 20 godina staža 1.359,40, za 30 godina staža 2.039,10, a za 40 godina staža 2.718,80 kuna.

Sasvim je moguće da osoba koja je radila 15 godina staža na puno radno vrijeme dobije najnižu mirovinu od 1019,55 kuna, a netko tko je 20 godina staža odradio samo jedan sat dnevno dobije 1.359,40 kuna, iako efektivno ima manje stvarnog radnog vremena i manje uplaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje.


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 28.02.2020.