Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., a najveći boom je zabilježen u Zadru i Bjelovaru

Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., a najveći boom je zabilježen u Zadru i Bjelovaru

Kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako lani osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivna poslovna subjekta, čak 126.982 su trgovačka društva.

Podaci iz Ministarstva pravosuđa pokazuju da je najviše trgovačkih društava lani, nakon Zagreba, registrirano u Splitu - 1680, potom Rijeci - 1348 i Pazinu - 1155. Slijede trgovački sudovi u Osijeku - 1123, Varaždinu - 973, Zadru 730 i Bjelovaru - 381.

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u zadnjih godinu dana, 14,4% i 12,7%. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split - 10,8%, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, ističe da je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

- Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali i novozaposlenih, kao i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori da su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjele odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu, što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva - ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje te građevinarstvo - ističe Dukić.

Navodi da su ove godine dovršili investiciju vrijednu više od 6 mil. kuna, osiguranu iz fondova EU, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

Drugi najveći rast po broju registriranih tvrtki je u Bjelovaru, što i ne čudi s obzirom na njihov tax free model i niz povlastica koje su Dario Hrebak i njegova gradska uprava uveli kako bi potaknuli gospodarstvo. U dvije godine, kaže nam zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, svojim su potporama potaknuli 240 poduzetnika i obrtnika koji su uložili osam milijuna kuna u razvoj poslovanja, dok je Grad subvencionirao investicije s tri milijuna kuna.

- Gradska uprava djeluje proaktivno i na usluzi je gospodarstvu i građanima Bjelovara, što je rezultiralo i porastom broja poduzetnika i obrtnika, a u konačnici i brojem zaposlenih - naglašava Brajdić.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

Četvrtak, 27.06.2019.