Lani čak 11 tisuća ‘paušalista’ više, porezna uprava još čeka Ustavni sud

Lani čak 11 tisuća ‘paušalista’ više, porezna uprava još čeka Ustavni sud

Paušalni obrti sve češće modus prikrivenog radnog odnosa i nelojalna konkurencija.

Tržište rada u Hrvatskoj već dulje vrijeme je u znaku rasta plaća i zaposlenosti, kao i niskih stopa nezaposlenosti. Sve su procjene da će i ovu godinu na kraju obilježiti i razmjerno snažna povećanja primanja i veći broj zaposlenih, ali uz umjereniju stopu rasta.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, već u veljači je krenuo sezonski uobičajen rast broja osiguranika. Krajem tog mjeseca u raznim oblicima rada bilo je više od 1,65 milijuna osoba ili 7340 više nego u siječnju, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj osiguranika porastao je za više od 43,7 tisuća ili 2,7 posto. U svakom slučaju, pozitivne godišnje promjene u pogledu zaposlenosti traju već tri godine.

Poticaj poduzetništvu ili..
Podaci Državnog zavoda za statistiku pritom pokazuju da, relativno gledano, broj zaposlenih u pravnim osobama bilježi osjetno sporiji rast nego što je to slučaj u obrtima i slobodnim profesijama. Kod pravnih osoba u veljači ove godine bilo je više od 1,41 milijun zaposlenih, što je povećanje za 11.240 ili 0,8 posto u odnosu na godinu prije. Istodobno, u obrtima i slobodnim zanimanjima broj zaposlenih porastao je za 9150 ili 4,8 posto, čime je dosegnuo gotovo 200 tisuća.

Na tom tragu su i podaci Porezne uprave o poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti. Lani je njihov broj porastao za gotovo 11 tisuća, na ukupno 142,2 tisuće. No, to povećanje gotovo u cijelosti rezultat je porasta broja takozvanih “paušalista”, obrtnika koji ne vode poslovne knjige već samo evidenciju o prometu.

Tijekom prošle godine broj paušalista porastao je sa 66,8 na više od 77,5 tisuća. Njihov udjel u ukupnom broj obveznika po dohocima od samostalne djelatnosti tako je dosegnuo gotovo 55 posto. Taj trend traje već godinama jer je to administrativno jednostavniji i porezno najpovoljniji režim oporezivanja, s najnižom propisanom poreznom stopom od samo od 10 posto koja se inače plaća prema utvrđenim poreznim razredima.

Njihov ubrzan rast krenuo je poodavno, s prvim krugom porezne reforme Vlade Andreja Plenkovića. Od početka 2017., naime, omogućeno je da svi porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost obrta, domaće radinosti ili sporednog zanimanja te djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, dohodak i porez na dohodak mogu utvrđivati u paušalnom iznosu ako po toj osnovi nisu obveznici PDV-a i ne ostvaruje ukupni godišnji primitak veći od praga za obvezni ulazak u sustav PDV-a (40 tisuća eura).

No, s vremenom je u raskorak došla intencija zakonodavaca i praksa. Te su porezne pogodnosti zamišljene kao poticaj razvoju malih poduzetnika i mnogi su ih prigrlili. No, s vremenom su u Poreznoj upravi uočili da se paušalni obrti sve više koriste i suprotno svrsi poreznog poticanja poduzetničkih iskoraka, kao način prikrivenog nesamostalnog rada, ali i nelojalna konkurencija.

Pojačan nadzor
Često su se prepričavali primjeri o otkazivanjima ugovora o radu s poslodavcem i nastavka rada za istog poslodavca, ali u formi paušalnog obrta. U tom kontekstu posebno je istican i rad za strane kompanije. U svakom slučaju Porezna uprava je potkraj 2021. pokrenula pojačan nadzor s ciljem propitivanja obilježja nesamostalnog rada u sferi paušalnih obrta.

U provjerama su se ponajprije fokusirali na djelatnosti u kojima je zabilježen najveći porast “paušalista”, a to su Informacije i komunikacije, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Dio onih kojima su utvrđena obilježja nesamostalnog rada odgovorio podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti. U Poreznoj upravi na naš upit o tome kažu kako dosad nisu zaprimili očitovanje Ustavnog suda RH u postupku ocjene ustavnosti odredbi poreznih propisa vezanih za korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, tj. prikrivenom radnom odnosu. Kako bilo, paušalni obrti i dalje su privlačan izbor...

Više na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 04.04.2024. / poslovni.hr