Kvarner u samom vrhu primorskih regija po turističkom prometu

Kvarner u samom vrhu primorskih regija po turističkom prometu

Prema službenim podacima sustava eVisitor trenutno ostvarenje u srpnju na Kvarneru iznosi 66 % noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine

Taj podatak pozicionira Kvarner u vrh primorskih regija s najvećim turističkim prometom. Pri tome je popunjenost komercijalnih kapaciteta na 40 %, što je najbolje na razini Hrvatske. Analiziramo li turistički promet od početka 2020. godine do danas, rezultati pokazuju kako je na Kvarneru ostvareno 50 % prošlogodišnjih noćenja.

Ovu turističku godinu, u mnogočemu drugačiju od onih na kakve smo do sada navikli, Kvarner i Hrvatska odrađuju zahvaljujući dobro organiziranim ključnim snagama. Trenutno, regija Kvarner, uz Istru, ostvaruje najveći turistički promet u Hrvatskoj. U mjesecu lipnju ostvareno je 43% noćenja u usporedbi s lipnjem 2019. godine. U prvih šest mjeseci, usporedimo li s prošlogodišnjih šest mjeseci, ostvareno je gotovo 40% noćenja.

„U zadnjih deset godina kvarnerski turizam ostvarivao je stalan rast u noćenjima, i to za 50%. U apsolutnim brojkama to znači da je od 2010. do 2019. godine broj noćenja porastao za 6,2 milijuna! Ako se okrenemo ka analizi razdoblja pred i posezone broj noćenja u tim dijelovima godine kroz desetogodišnje razdoblje povećao se za gotovo 90%! Kvarner je i u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama - tijekom siječnja i veljače ostvareno je 16% više noćenja i 16% više dolazaka. Po proglašenju pandemije i zatvaranjem granica, sve je privremeno stalo. Ipak, popuštanjem mjera i otvaranjem granica, Kvarner je počevši od svibnja iz tjedna u tjedan bilježio postepen rast broja gostiju. Upravo se u ovim kriznim vremenima pokazalo da je turistička strategija razvoja Kvarnera, koju smo odredili i postavili i koja se temelji na visokoj kategoriji smještaja i ulaganju u kvalitetu ponude, ispravna i uspješna. Regija Kvarner nikad nije težila postati destinacijom za masovni turizam i time smo stvorili uvjete da se u ovakvim okolnostima gosti na Kvarneru osjećaju sigurnima te su nam se vratili čim je to situacija dopustila“, podsjetila je direktorica Peršić Živadinov.

U lipnju su na Kvarneru bili otvoreni svi kampovi, dok je kod hotela bilo otvoreno 70% kapaciteta. Najveći broj noćenja ostvaren je u obiteljskom smještaju i u kampovima. Tijekom lipnja Kvarner je ostvario 36% popunjenosti kapaciteta u komercijalnom smještaju usporedimo li s prošlogodišnjim lipnjem, što je najbolji rezultat u Hrvatskoj.

Gosti iz Slovenije i Njemačke tijekom lipnja zajedno su ostvarili 70% inozemnog turističkog prometa na Kvarneru. Analiziramo li po tržištima, postotci u ostvarenim noćenjima izgledaju ovako: 84% gosti iz Slovenije, slijede ih gosti iz Njemačke i Češke s po 40% ostvarenja te gosti iz Austrije s oko 30% ostvarenih noćenja. Domaći gosti su tijekom lipnja ostvarili 60%, a u prvih šest mjeseci 65% noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 23.07.2020. / novac.jutarnji.hr