Krenulo otpuštanje radnika u drvoprerađivačkom sektoru

Krenulo otpuštanje radnika u drvoprerađivačkom sektoru

Drvoprerađivački sektor se još krajem prošle godine susreo sa stagnacijom i blagim padom, a topla zima i pojava koronavirusa uzrokovali su niz problema i ubrzali pojavu ozbiljne krize koja se odražava kroz povećanje zaliha, otkazivanje narudžbi te posljedično smanjenu likvidnost, kažu u Hrvatskom drvnom klasteru.

Upravo zbog navedenog, Hrvatski drvni klaster je proveo sektorsku anketu o trenutnom stanju, predviđanjima za naredni period te poduzetim i budućim koracima u poslovanju hrvatskih drvoprerađivača. Anketa je poslana na uzorak od 145 poslovnih subjekata, a odgovor je dalo njih 60. Ispitane tvrtke zapošljavaju od 5 do 250 radnika, a u hrvatskom drvoprerađivačkom sektoru upravo prevladavaju mali i srednji subjekti. Isto tako, polovica ispitanika (53%) se bavi proizvodnjom piljene građe i elemenata, nešto manje od trećine (29%) proizvodi pelet i drvna goriva, a ostatak proizvodi namještaj i podne obloge.

Rezultati provedene ankete pokazali su kako je samo 7 posto tvrtki nastavilo poslovati kao i prije pojave koronavirusa, dok je čak 60 posto zabilježilo pad narudžbi u izvozu veći od 20 posto. Isto tako, najveći pad narudžbi zabilježili su proizvođači peleta i drvnih goriva te piljene građe i elemenata. Nadalje, više od polovice ispitanika se susrelo s poteškoćama u transportu robe u Italiju koja je tradicionalno jedno od glavnih izvoznih tržišta te u Kinu i Aziju. Sve to je uzrokovalo i pad likvidnosti kod čak 80 posto ispitanih tvrtki, a od toga je polovica imala pad veći od 20 posto.

Svi ispitanici su odgovorili kako očekuju pad narudžbi u narednom periodu, pa tako polovica ispitanih tvrtki strahuje da će taj pad biti veći od 30 posto. Upravo zato, neke su tvrtke (5%) već krenule s otpuštanjem radnika, trećina (33%) je obustavila planirana zapošljavanja, 17 posto neće produživati ugovore na određeno, a 39 posto će pričekati s otkazivanjem ugovora do kraja lipnja. Istovremeno, čak 31 posto ispitanika (posebice u kategoriji mikro tvrtki) trenutačno razmišlja o prestanku poslovanja, što je uistinu alarmantan pokazatelj.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 12.03.2020.