Kreativcima 8 milijuna kuna za razvoj alternativnih modela poslovanja

Kreativcima 8 milijuna kuna za razvoj alternativnih modela poslovanja

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara HGK, održana je edukacija za prijavitelje na Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu.

Riječ je o 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za četiri područja: izvedbene umjetnosti; književno-nakladnička i knjižarska djelatnost; vizualne umjetnosti; i audiovizualne djelatnosti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek detaljnije je prezentirala Poziv i najavila novu liniju kredita za kulturne i kreativne industrije. „Prošli smo nezapamćene okolnosti u ovoj krizi, ali Ministarstvo kulture nije smanjivalo svoje izdatke ni na jednoj stavci jer ta programska sredstva čuvaju živu proizvodnju. Minimalni iznos potpora je 30.000 kuna, a maksimalni 350.000 kuna, s tim da se za njih ne mogu prijaviti oni koji imaju preko 2 milijuna prihoda godišnje. Poziv raspisujemo za ciljanu prilagodbu, odnosno razvoj alternativnih načina poslovanja u kontekstu post-covid krize. Namjerno je dosta otvoren natječaj jer nitko ne može predvidjeti potrebe koje ćete vi imati pa ćemo stoga biti maksimalno fleksibilni“, pojasnila je Obuljen Koržinek pa najavila da se u okviru strategije o pokretanju kulturnog života sprema novi instrument vrijedan 300 milijuna kuna.

„To će biti stopostotna državna jamstva za zajmove koji će se podizati u komercijalnim bankama do iznosa od 800.000 eura, uz iznimno niske kamate“, kazala je ministrica i pohvalila suradnju s HGK, a posebice s komorskom Zajednicom nakladnika i knjižara.

Kreativne i kulturne industrije u Hrvatskoj zapošljavaju više od 124.000 ljudi i to većinom visoko kvalitetnih i obrazovanih kadrova. Stoga su i plaće u ovim industrijama osjetno veće u odnosu na druge. „HGK je odavno prepoznala važnost ovih industrija koje imaju veliki izvozni potencijal, zato konstantno s predstavnicima Vlade pokušavamo pronaći najbolja i najučinkovitija rješenja da kreativcima olakšamo borbu s ovom krizom. Jedan od rezultata tih dogovora je i ovaj javni poziv“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina je naglasio da su imali kvalitetnu suradnju s Ministarstvom kulture u ovoj krizi bez presedana. „Naš je posao da uključimo interese svih naših članova jer moramo imati politiku širu od partikularnih interesa. I dalje ćemo biti ambiciozni i ciljati pomoći svakom od nas, čak i više od onog što možemo ispuniti jer tako sami sebi dižemo ljestvice. Ova najavljena sredstva nam daju nadu da kraj ove godine neće biti tako težak kako se sad čini“, izjavio je Kozina i najavio ponovno pokretanje sajmova koji su zbog korone bili u potpunosti otkazani.

U sklopu događanja su izdavači i knjižari iz raznih dijelova Hrvatske prezentirali svoje primjere iz prakse o tome kako su im pomogla sredstva za razvoj poduzetništva u kulturi.

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 12.06.2020. / www.ictbusiness.info