Korupciju 91 % tvrtki u RH smatra masovnom pojavom

Korupciju 91 % tvrtki u RH smatra masovnom pojavom

Korupcija na lokalnoj razini razlog je zabrinutosti, zbog, navode, strukturnih slabosti i upravljanja lokalnim državnim poduzećima

U prvom godišnjem izvješću EK o funkcioniranju vladavine prava za RH ‘zvoni’ podatak da 91 % tvrtki smatra korupciju široko rasprostranjenom (prosjek EU 63 %), te je za 57 % poduzetnika ona problem u poslovanju (prosjek EU 37 %). Iako je hrvatsko pravosuđe napredovalo u smanjenju broja neriješenih predmeta, i dalje postoje problemi glede učinkovitosti, neovisnosti i kvalitete, dok je stvar još složenija glede indeksa percepcije korupcije.

Prema onom od Transparency International za 2019. RH zauzima 18. mjesto u EU i 63. u svijetu, no najlošija je u istraživanju Eurobarometra 2020. po percepciji građana o korupciji: čak ih 97 % smatra da je raširena (prosjek EU 71 %) te ih se 54 % osjeća osobno njome pogođenom u svakodnevici (prosjek EU 26 %). U izvješću se ističe i da je u rujnu 2020. ministar pravosuđa i uprave najavio novu strategiju borbe protiv korupcije.

Zadnji strateški dokument, praćen s tri dvogodišnja akcijska plana i uvelike realiziran, manjkav je zbog odgode dijela inicijativa za jačanje etike i integriteta među najvišim izvršnim funkcijama i članovima parlamenta te za reguliranje lobiranja. Korupcija na lokalnoj razini razlog je zabrinutosti, zbog, navode, strukturnih slabosti i upravljanja lokalnim državnim poduzećima.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 02.10.2020. / www.poslovni.hr