Koronakriza ‘trese’ hrvatsko gospodarstvo: Ovih je pet sektora zbilja najpogođenije pandemijom

Koronakriza ‘trese’ hrvatsko gospodarstvo: Ovih je pet sektora zbilja najpogođenije pandemijom

Portal Fininfo je napravio analitu te se pozabavio detaljnijim propitivanjem relativne izloženosti pandemijom covida, s obzirom na broj radnika, prihode i broj subjekata, jer to, kažu, pruža bolji uvid u stvarnu pogođenost pojedinog sektora pandemijom.

Od pet najpogođenijih sektora četiri su zapravo direktno ili indirektno vezana uz turizam.

Uz putničke agencije i organizatore putovanja, djelatnosti pružanja usluga smještaja te ugostiteljstvo (priprema i usluživanje hrane i pića), među njih se ubraja i trgovina na veliko i malo motornim vozilima, i to zbog velikog udjela prodaje rent-a-car kućama, navodi Poslovni dnevnik.

Jedina od pet relativno najpogođenijih djelatnosti koja se ne veže uz turizam je kategorija Prerade drva i proizvoda od drva i pluta (osim namještaja).

Prosječan kombinirani utjecaj krize na tih pet sektora prema kriterijima poslovnih prihoda i broja zaposlenih premašuje 80 posto, a u Fininfou primjećuju da su samo djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića među prvih 5 po apsolutnim iznosima primljenih potpora, dok je smještaj šesti.

Nasuprot ugroženima

Nasuprot najpogođenijima, u razdoblju prvog vala pandemije kriza je najmanje utjecala na poduzetnike u djelatnostima računalnog programiranja i savjetovanja, telekomunikacija, farmaceutike, skupljanja, obrade i zbrinjavanja otpada te opskrbe strujom i plinom.


Izvor: Poslovni dnevnik 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 11.12.2020.