Korona kriza povećala uvoz hrane i deficit, a smanjila izvoz i konkurentnost

Korona kriza povećala uvoz hrane i deficit, a smanjila izvoz i konkurentnost

Kako je korona kriza krenula krajem veljače, očekivalo se da će se barem trendovi u uvozu i izvozu hrane početi mijenjati i okrenuti negativna kretanja koja su prisutna godinama

Na žalost, to se u prvom tromjesečju još nije dogodilo, a svi pokazatelji upućuju na još značajniji rast uvoza. Procjene govore da će rast uvoza možda biti ublažen u iduća tri mjeseca, ali ćemo sigurno imati i pad izvoza.

Uvoz se neće značajnije zaustaviti jer jednostavno ne proizvodimo dovoljno hrane za vlastite potrebe, ali je potrebno pratiti, analizirati i utvrditi koji proizvodi imaju mogućnost brže supstitucije uvoza te kako njihovu proizvodnju potaknuti svim dozvoljenim tržišnim mjerama i jačim radom s proizvođačima te boljom organizacijom proizvodnje, navodi se na početku analize SMARTER-a, konzultantske kuće za poljoprivredu.

U 2019. godini Hrvatska je ostvarila vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 2,2 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 3,5 milijardi eura, čime je ostvaren deficit od 1,3 milijarde eura. Promatrano u odnosu na godinu ranije, vrijednost izvoza povećana je za 6,1 posto, dok je uvoz uvećan za 12 posto. Vrijednost deficita povećana je 24 posto, a pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 63,78 posto.

Tijekom prva tri mjeseca 2020. vrijednost hrvatskog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 564,3 milijuna eura, dok je vrijednost uvoza bila 861,7 milijuna eura, čime je ostvaren deficit od 297,3 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine izvoz je povećan 7,3%, a uvoz 9,1%, dok je deficit narastao 12,6 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 65,5% i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manja je za 1,07 postotna boda.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Tagovi: uvoz, izvor, Hrvatska, hrana
Četvrtak, 02.07.2020. / novac.jutarnji.hr