'Korona će nam izbrisati tri ekonomske godine. U 2020. hrvatski BDP past će barem 5 posto'

'Korona će nam izbrisati tri ekonomske godine. U 2020. hrvatski BDP past će barem 5 posto'

Zbog epidemije koronavirusa, Hrvatska će u ovoj godini zabilježiti pad ekonomske aktivnosti od čak pet posto. Prve su to procjene gospodarskih učinaka pandemije koronavirusa na Hrvatsku koje su dali analitičari Raiffeisena.

Ostvare li se te prognoze, to će u praksi značiti da će realni hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pasti na razinu malo veću od one iz 2017. godine, pokazuju računice Zrinke Živković Matijević, makroekonomistice Raiffeisena. Drugim riječima, epidemija Covida-19 'izbrisat će' nam tri godine ekonomskog života. Ako se, pak, usporedbe povlače s razdobljem prije zadnje recesije, onda se, pokazuju kalkulacije Živković Matijević, zapravo vraćamo na razinu na kojoj smo bili otprilike 2008. godine.

- Prognoze su pod snažnim negativnim rizicima i podložne su daljnjim promjenama te će ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom - upozorava Živković Matijević.

Hrvatskoj je, dakle, u ovoj godini sasvim izvjestan pad u recesiju. 

"Čak i ako oporavak krene krajem trećeg tromjesečja, gubitke iz drugog i trećeg tromjesečja bit će teško nadoknaditi", upozoravaju makroekonomisti Raiffeisena.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 20.03.2020.