Konačno određen datum kad će se obaviti dugo pripremani popis stanovništva u Hrvatskoj

Konačno određen datum kad će se obaviti dugo pripremani popis stanovništva u Hrvatskoj

Popis stanovništva 2021. trebao bi se provesti dva mjeseca kasnije nego li je bilo planirano

Umjesto od 1. travnja do 7. svibnja, popis bi se trebao provesti od 1. lipnja do 4. srpnja, najavljuje Državni zavod za statistiku (DZS) u obrascu prethodne procjene izmjena Zakona o popisu stanovništva.

DZS je na portalu e-Savjetovanje objavio obrazac prethodne procjene prijedloga izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, obrazlažući da su izmjene tog zakona nužne s obzirom na probleme s posebnim okolnostima izazvanim epidemijom bolesti covid-19.

"Problem zbog kojeg je neophodno izmijeniti i dopuniti Zakon su posebne okolnosti izazvane epidemijom bolesti covid-19. Pojava epidemije koronavirusa covid-19 i njeni učinci utječu na dovršetak pripremnih aktivnosti na provedbi popisa, uključujući pozivanje i izbor popisivača za provedbu popisa metodom osobnog intervjua, a posljedično tome i na provedbu popisa te drugih popisnih aktivnosti u rokovima utvrđenima Zakonom", obrazlažu iz Državnog zavoda za statistiku.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj najsloženije je i najopsežnije statističko istraživanje, njega organizira, koordinira i provodi DZS, a za provedbu popisa 2021. država je osigurala 177,3 milijuna kuna.

Popis stanovništva provodi se svakih deset godina, a njime se prikupljaju podaci o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima, kao i podaci o kućanstvima i stanovima te o njihovim obilježjima.

Novost ovogodišnjeg popisa je i da će se on provoditi u dvije faze - u prvoj bi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj fazi će to obaviti popisivači na terenu.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Glasa Istre.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.02.2021. / www.glasistre.hr