Koje su hrvatske kompanije budućnosti spremne za 4. industrijsku revoluciju?

Koje su hrvatske kompanije budućnosti spremne za 4. industrijsku revoluciju?

U bazenu od nešto više od sedam tisuća hrvatskih poduzeća koja pouzdano u svom radu upotrebljavaju tehnologiju četvrte industrijske revolucije (I4.0), individualnom provjerom svakog subjekta s popisa korisnika visokih tehnologija, istraživački dvojac Hrvatske narodne banke otkrio je da Hrvatska ima 58 poduzeća koja zadovoljavaju sve kriterije da ih se može nazvati poduzećima budućnosti!

Očekivano, na listi su se našli Ericsson Nikola Tesla, Infobip i Rimac automobili, ali korak s vremenom drže i mnoge poznate proizvodne tvrtke poput Saponije iz Osijeka, Jadran Galenskog laboratorija, pekarske industrije Mlinar, Atlantica, AD Plastica, Kraša i Končar Energetskih transformatora, piše Večernji list. Procjenu spremnosti hrvatskih poduzeća na uvođenje tehnologija I4.0 proveli su istraživači HNB-a Rajka Hrbić i Tomislav Grebener koji vele da je srž četvrte industrijske revolucije umjetna inteligencija, odnosno primjena strojnog učenja, a posebno takozvanog dubokog učenja: algoritma za prepoznavanje stanja sustava i autonomno odlučivanje kako bi dobili najbolji rezultat.

Mlinar, recimo, ima visoko automatiziran proces proizvodnje, Saponia pametne strojeve, automatizirane proizvodne linije ili robotske ruke, dok Antlantic grupa ima jedan od najvećih projekata privatnog oblaka u regiji te koriste naprednu kognitivnu analitiku u različitim poslovnim segmentima...

Istraživači tvrde da je u korak s vremenom 58 hrvatskih poduzeća, što se vidi i po njihovim poslovim rezultatima. Imaju veći omjer kapitala i rada, konkurentnija su na inozemnom tržištu, dvostruko skuplje plaćaju zaposlenike i imaju značajno veći udio izvoznih prihoda od tradicionalnih industrija.

Od analiziranih 7147 poduzeća identificirano je 141 poduzeće s potencijalom za I4.0 (1,97% analiziranih subjekata), i to dominatno velikih poslovnih subjekata koji ostvaruju četvrtinu poslovnih prihoda u analiziranom uzorku, a njih 58 zadovoljilo je tražene kriterije.


Izvor: Večernji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 04.03.2021.