Kineski premijer u 4 ujutro zvao šefa moćnog kineskog brodogradilišta za spas Uljanika

Foto: Pixsell, Poslovni.hr

Kineski premijer u 4 ujutro zvao šefa moćnog kineskog brodogradilišta za spas Uljanika

Hoće li 3. maj i Uljanik spašavati Kinezi, bit će razjašnjeno i u razgovorima s predstavnicima kineskog brodogradilišta CSIC China Shipbuilding Industry Corporation idućeg ponedjeljka.

Otvorenost Kine uravnoteženju trgovinske razmjene s Hrvatskom podcrtana je pozivom kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj da pripremi što više poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište.

To je tek mogući dio nove ere suradnje širokih dometa, dokumentirane potpisanim sporazumima na razini država i s kompanijama. I dok se izvozne šanse odmah otvaraju mliječnoj industriji zahvaljujući potpisanom protokolu pa ista procedura slijedi i za omogućavanje izvoza hrvatskog mesa i mesnih proizvoda u Kinu, dvije zemlje ipak su sad i potpisnice sporazuma ne samo u poljoprivredi, nego i infrastrukturi, digitalnim tehnologijama, turizmu i znanosti. 

Intenziviranje ulaganja

Potpisan je i Memorandum o suradnji na području ulaganja između Hrvatske i Kine u okviru zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji. Cilj je intenziviranje ulaganja, u kojima se zasad s mješovitim hrvatsko-kineskim kapitalom ističu tek dvije greenfield proizvodne investicije. Tako su bilateralni razgovori kineskog i hrvatskog premijera za Kinu već ocijenjeni kao plodonosni, a za Hrvatsku i prekretnički, što potencira velika očekivanja pa i na valu interesa kineske strane za suradnju u više gospodarskih segmenta.

O nekima se dosad nagađalo pa je prilika sad i za vidjeti hoće li kineski kapital krenuti u financiranje nizinske pruge Rijeka - Zagreb, koju bi dobili u koncesiju navodno na 50 godina. U uskoj vezi su i namjere kineskih kompanija da sudjeluju na natječaju za 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali u luci Rijeka, otvoren još 20-ak dana. Time se osiguravaju novi prometni pravci za njihove terete, što znači velike mogućnosti za domaće željezničke teretne operatere. No, snažno je odjeknuo navodno potvrđeni preliminarni interes za strateško partnerstvo u Uljanik grupi, o čemu dosad nije bilo govora. 

Kako piše Jutarnji list, navodno je kineski premijer posredovao u dogovaranju tog sastanka. Kako je Jutarnjem listu rekao izvor blizak Vladi, u srijedu je u četiri sata ujutro, nakon što je u Zagrebu večerao s Plenkovićem, telefonski kontaktirao šefa brodogradilišta i prenio mu poruku o krizi u Uljaniku.

Najvažnije zbog 5G

Hoće li 3. maj i Uljanik spašavati Kinezi, bit će razjašnjeno i u razgovorima s predstavnicima kineskog brodogradilišta CSIC China Shipbuilding Industry Corporation idućeg ponedjeljka. S druge strane, između Vlade i Huaweija, najvećeg kineskog i trećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme i mobitela, zaključen je i jedan od tehnološki i gospodarski najvažnijih sporazuma za domaće tržište.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Četvrtak, 11.04.2019.
Oglasnik grupacija:
posao.hr oglasnik.hr auti.hr edukacija.hr
Pomozite poboljšati Posao.hr Pošaljite nam svoje komentare