Kako zadržati mlade? Treba ih poticati da se više uključe u donošenje odluka i poduzetništvo

Kako zadržati mlade? Treba ih poticati da se više uključe u donošenje odluka i poduzetništvo

U 2018. vrhunac odlazaka je prošao, povećan je broj povratnika u Hrvatsku, puno se ulaže u izgradnju vrtića, a u pripremi je novi Nacionalni program za mlade, za kojeg u Ministarstvu drže da je najbolji do sada, i kojim se po prvi put vodi intenzivnija briga o mladima u ruralnim područjima.

U Hrvatskoj je moguće raditi, uspjeti i ostati. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorila su se nova tržišta i stvorene su tako i brojne nove opcije, stoga je važno poslati pozitivnu poruku kako bismo potaknuli mlade da pokušaju jer za to imaju mogućnosti. Uvodne su to riječi Vladimira Niševića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika koji u suradnji s Večernjim listom već godinama kroz projekt 'Hrvatska pamet Hrvatskoj' potiče studente da budu poduzetni i pošalju svoje poslovne planove, ideje i projekte, za koje potom bivaju i novčano nagrađeni. Premda se u medijima često stvara loša slika o budućnosti mladih u Hrvatskoj, cilj Poslovnog dnevnika je kroz različite projekte pokazati da se može, a jedan od njih bio je okrugli stol pod nazivom 'Kako zadržati mlade'. 

Jačanje položaja mladih

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku matično je ministarstvo koje radi na politikama i mjerama za mlade. Trenutačno su u fazi donošenja novog, četvrtog po redu nacionalnog programa za mlade, koji će tijekom sljedećih pet godina bolje i sadržajnije uključiti mlade u proces donošenja odluka u društvu i osobito onih pitanja koja se odnose na mlade. Objasnio je to Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te dodao da program ima 51 mjeru i 149 zadataka. Međusektorski je napravljen, a u njegovoj su pripremi sudjelovali svi društveni dionici; od mladih, udruga mladih, ministarstava, sindikata, koji su dali doprinos nacionalnom programu za koji u Ministarstvu drže da je najbolji dosad. Novi nacionalni program za mlade, objasnio je Bošnjak, otvara bolje mogućnosti u prepoznavanju potreba i jačanja položaja mladih u društvu. Sadržava devet prioritetnih područja, mjere i ciljeve javnih politika za mlade, s ciljem poboljšanja uvjeta i kvalitete života mladih ljudi i njihova potpunog i punopravnog uključivanja u društvo.

- Unutar tih područja osobito ističemo obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice te mladi u ruralnim područjima. Prioritetno područje mladi u ruralnim područjima jedan je od 11 europskih ciljeva za mlade čijemu je donošenju Hrvatska dala ključan doprinos te isti predstavlja i temu hrvatskog predsjedanja u području mladih sljedeće godine. Intenzivnija briga o mladima u ruralnim područjima treba poboljšati položaj mladih u tim područjima koja su intenzivnije pod utjecajem iseljavanja mladih od urbanih sredina i otvoriti perspektivnost za život i rad mladih u ruralnim sredinama. U 2018. godini prvi put smo otvorili i područje mladih u ruralnim sredinama u natječaje za mlade kako bismo bolje doprijeli do njih - istaknuo je Bošnjak.

Opširnije pročitajte na vecernji.hr

Petak, 12.07.2019.