Kako uz pomoć pregovaranja dobiti povišicu ili promaknuće

Kako uz pomoć pregovaranja dobiti povišicu ili promaknuće

Svi znamo da uspješno pregovaranje zahtjeva puno više znanja i vještina od samopouzdanja. Kako bismo dobili povišicu ili novi posao, često se služimo upravo pregovaranjem, kojeg mnogi nazivaju umijećem. Mi se slažemo da zaista i jest!

Međutim, žene puno drugačije gledaju na neuspjeh od muškaraca, i upravo negativne kritike određuju njihovu razinu samopoštovanja, iako to tako ne bi trebalo biti. Žene osjećaju pritisak i žele postići savršenstvo na poslu, što naravno nije moguće. Pritisak koji osjećamo prilikom želje za uspjehom vodi pretjeranom razmišljanju. Kada dođe vrijeme za promociju ili napredak, često nas taj pritisak udaljuje od cilja.

Prvi korak koji morate učiniti kako biste to promijenili je praksa, i samo praksa. Vježbajte unaprijed govor koji ćete prezentirati pred šefom kako biste smanjili razinu anksioznosti i povećali šanse za uspješan ishod pregovaranja.

Tražiti povišicu poprilično je stresno, stoga prihvatite da ćete biti uznemireni i da je to ok. Ako shvatite da vam srce jače tuče, prihvatite to kao dio procesa i vaš mozak će na cijelu situaciju početi gledati pozitivnije.

Ako je vaš razgovor za veću plaću za 15 minuta, pokušajte se pripremiti ranije. Pri tom mislimo na bar jedan ili dva dana ranije. Odite u šetnju, vježbajte yogu, meditirajte, nazovite prijatelja. Učinite sve kako biste se opustili jer će tada i vaše pregovaranje biti puno učinkovitije. A kako se za pregovaranje pripremaju članice Women in Adria, i koje savjete su nam dale, otkrivamo u nastavku.

Mara Majstorović magistra je ekonomije, NLP trenerica, voditeljica i organizatorica različitih edukativnih događanja te urednica portala samopozitivno.com. Podijelila je svoje savjete koje možete iskoristiti kako bi vaše pregoravanje bilo uspješno.

Vještina koja se uči

“Pregovaranje je vještina koja se uči i s vremenom i primjenom razvija”, kaže Mara. Osobno je i sama imala problema u komunikaciji, naročito ispred autoriteta. Kroz osobni razvoj i ulazak u svijet NLP-a otkrila je alate s kojima je dobila samopouzdanje, naučila argumentirano iskazati svoje stavove i želje i time ostvarila svoje ciljeve. 

Uspješnim pregovaranjem ostvarite ciljeve

Osobito su je impresionirali alati s kojima je naučila centrirati, osvijestiti sve svoje vrijednosti, postaviti se u dobro stanje uma i tijela, budno i fleksibilno pratiti sugovornika, ostvariti napor te ostvariti namjeru s kojom je razgovor i započela. “Danas, ne samo da sam ostvarila povišicu već sam ostvarila i mnoge druge beneficije i radim posao koji volim.”

Kristina Ercegović diplomirala je marketing 1998. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i 2008. završila Executive MBA u poslovnoj školi Cotrugli.  Donosimo njezine savjete za uspješno pregovaranje.

Argumentirajte svoj uspjeh

“S jedne strane možete argumentirati zašto zaslužujete veću plaću navodeći prethodne uspjehe ne pričajući o provedenom vremenu nego učinku i rezultatima - dakle ne kukamo, ne žalimo se, nego argumentirano pričamo što smo dosad učinili za firmu i navedemo planove. Koji bi poslodavac odbio dati vam plaću od npr 15. 000 kn ako vi donosite 45.000 kn mjesečno.”

Znanje se uvijek prepoznaje i cijeni

Da, neto puta tri računajte uvijek. Poslodavcu treba rješiti probleme i doprinositi rastu njegove firme. Dakle neto ide vama, bruto ide u vjetar - pardon državi, a od treće trećine treba pokriti troškove poslovanja (najam, računovodstvo i dr.) i poslodavcu treba biti bolje s vama nego bez vas, jer zašto bi vas inače zapošljavao, zar ne?

Mislite i o sebi, cijenite sebe, znajte da ste dovoljno dobre, da zaslužujete više, e pa ako trenutni poslodavac to ne zna prepoznati, uvijek ima tko hoće i može. Jer za vrhunske rezultate trebaju nam vrhunski zaposlenici.

Ivana Štulić coacherica je, poduzetnica, diplomirana inženjerka FER-a, plesačica, motivatorica i još mnogo toga. Podijelila je svoje savjete kako uspješno pregovarati.

Win-win rješenje

Smatra da je u pregovorima bitno imati win-win rješenje na umu. “Vrlo često su ljudi u pregovorima fokusirani samo na to što oni žele iz njih dobiti. S takvim stavom mogli bi propustiti saznati važne informacije od druge strane koje ili mogu promijeniti dogovor ili možda otvoriti vrata i za neke nove zajedničke projekte u budućnosti. Suradnje bi se i trebale događati na obostrano zadovoljstvo i iako pregovaračke pozicije nisu nužno uvijek na istoj razini. Ako je objema stranama dovoljno stalo da nađu neko rješenje koje je prihvatljivo i njima i vama, sigurno da ćete ga moći i naći.”

Vijest je prenesena s portala womeninadria.com


LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 13.08.2020.