Kako je korona pogodila studente: "Odjednom su se našli bez posla"

Kako je korona pogodila studente: "Odjednom su se našli bez posla"

Za studente željne dodatne zarade ova je godina počela obećavajuće. Povećana im je minimalna satnica. Međutim, ubrzo se pojavila epidemija pa se ponuda poslova znatno smanjila. Proljetos - kada su na snazi bile najstrože mjere - neki studentski centri imali su i do 80 posto manje ugovora. No čini se da je najgore prošlo. Studentsko tržište rada oporavlja se.

Studentica Josipa ljeto provodi u Zagrebu. Živi u studentskom domu.

- Ostala sam na ljetnom smještaju u domu najviše radi posla. Inače sam iz Siska, i tamo nema prilika za zapošljavanje kao u Zagrebu, kaže Josipa Ivanuš, studentica 3. godine zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti.

Tea je pronašla svoj prvi ljetni posao. Radi u jednom trgovačkom lancu kao blagajnica, prodavačica.

- Tamo već radim otprilike dva tjedna i odlučila sam raditi tamo do 21. 8., jer tad idem na more, kaže Tea Podbojec, studentica 1. godine Geotehničkog fakulteta u Varaždinu.

Pandemija uzrokovana koronavirusom ostavila je posljedice i utjecala i na studentske poslove.

- Za period do 31. 7. 2020. 48 tisuća je manje realiziranih ugovora nego je to bilo do 31. 7. 2019. godine, kaže Snježana Dubak Brašnić, pomoćnica sanacijskog upravitelja za financije SC-a Zagreb.

- Odjednom su se našli bez posla, bez izvora sredstava plaćanja stana, hrane, svega što je potrebno za studiranje, kaže Kaja Pavlinić, predsjednica udruge mladih Forum za održivi razvoj "Zeleni prozor".

No ipak, čini se, studentsko tržište rada polako se oporavlja.

- U 4. i 5. mjesecu imali smo smanjenje do 80 posto, Sada se to oporavilo, tako da sada imamo smanjenje od oko 40 posto  u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kaže Dinko Jurjević, ravnatelj Studentskog centra Rijeka.

Među poslovima koji se nude najviše je onih fizičkih te u trgovinama.

- Što znači punjenje polica raznim proizvodima, ispomoć u njihovim skladištima i ispomoć na blagajni, objašnjava Doris Pilepić, zamjenica voditeljice Student-servisa, Studentski centar Rijeka.

- Sami sebe financiramo, normalno da roditelji uskoče kad je potrebno, ali većinom svi oni koji rade sami sebe financiraju, ističe Josipa Ivanuš.

Jer svaki posao koji studenti nađu utječe i na standard njihovih obitelji.

Video prilog pogledajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr