Kafići i restorani od ožujka izgubili 5,6 milijardi kuna

Kafići i restorani od ožujka izgubili 5,6 milijardi kuna

Prosječan pad ugostitelja iznosi 39%, no raspoređen je neravnomjerno - neki su potonuli daleko više

Ugostitelji sektor teško je prihvatio postroženje epidemioloških mjera koji im je zatvorio vrata kafića i restorana

Uz bitku oko kompenzacijskih mjera pomoći ugostitelji se u razgovorima s predstavnicima Vlade ugostitelji više okreću temama okrenutim budućim izazovima i zakonskim rješenjima za taj sektor. No, u međuvremenu sa Stožerom još ipak pokušavaju “ispregovarati” da se onima koji mogu i žele, omogući barem da rade kave za van.

Iz Udruge Glas poduzetnika, pak, jučer su Vladu optužili da su nove mjere potpore gospodarstvu “samo još jedan njezin spin”. Razočarala ih je uputa Porezne uprave vezana uz nadoknade (dijela) fiksnih troškova u sklopu potpore za očuvanje radnih mjesta.

Nadležni nisu ispunili obećanja koja su dali na sastancima s poduzetnicima, kažu u UGP-u navodeći da, prema uputi Porezne, “poslodavci prvo trebaju platiti obveze, a da će tek potom dobiti od države povrat isplaćenih troškova”. U ovoj situaciji, tvrde, za većinu poduzetnika to je nemoguće jer su sve zalihe od prošlih godina bile potrošene na prvi lockdown.

Jedan od pokazatelja razmjera udara koronakrize su podaci o fiskalizaciji. Ministarstvo financija odnosno Porezna uprava objavljuje ih tjedno.

No, uz podatke o padu vrijednosti izdanih računa za sve obveznike fiskalizacije i unutar toga tek trgovine i turističko-ugostiteljskog sektora, prošli tjedan prvi je put objavljena i detaljnija slika po djelatnostima, i to dulja serija podataka po mjesecima, zaključno s krajem studenoga.

Iz njih proizlazi da je počevši od ožujka, prijavljeni promet kafića i restorana (djelatnosti pripremanja i usluživanja krane i pića) do kraja studenoga dosegnuo 8,74 milijarde kuna.

U odnosu na isto razdoblje lani to je 39% ili 5,58 milijardi manje. Dakako, pad je raspoređen neravnomjerno; neki su unutar branše potonuli daleko više, a neki manje nego što sugerira prosječan pad fiskaliziranog prometa. Usto, od početka godine pad je nešto manji jer su u prva dva mjeseca ugostitelji bilježili rast.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 10.12.2020. / www.poslovni.hr