Kad penzioneri umru, država im s računa uzima mirovinu

Kad penzioneri umru, država im s računa uzima mirovinu

Umro joj je otac, a država i banka su zaključile da novac koji je ostao na njegovom tekućem računu pripada državnom proračunu. Tako se ukratko može opisati slučaj građanke Mirele Španjol Marković, uspješne poduzetnice koja se nedavno sukobila s hrvatskom birokracijom. 

Sve će joj objasniti u HZMO-u

Mireli Španjol Marković u siječnju je preminuo otac. Ona, iako je imala punomoć, ni tada ni prije nije dizala njegovu mirovinu. Nakon provedene ostavinske rasprave došla je u banku zatvoriti njegov račun. U banci su joj rekli da je sav novac uplaćen u državni proračun i da ode u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te da će joj tamo sve objasniti. Nisu joj htjeli reći ni koliko je novca bilo na računu koji je naslijedila.

“Kako je moguće da kad netko premine, država s njegovog računa jednostavno skine sav preostali novac od mirovine? Pa to je privatni račun i privatna imovina, i postoje zakonski nasljednici. Jutros dođem s pravomoćnim rješenjem nakon ostavinske da zatvorim račun, a u banci mi kažu da je novac vraćen u državni proračun!”, napisala je Mirela Španjol Marković na Facebooku nakon čega smo je osobno kontaktirali. 

"Otkud državi pravo da uzima novac s nečijeg privatnog računa?"

Ukratko, novac njenog oca je završio u državnom proračunu, ona ne zna koliko novca je bilo na računu, a vratit će joj ga - kad im se svidi. 

“Nije mi jasno otkud državi pravo da uzima novac s nečijeg privatnog računa. Jasno mi je da ga blokiraju do završetka ostavinske rasprave, ali ne smiju ga uzimati”, rekla je za Index Mirela Španjol Marković. Jednako kao što je uzela novac s privatnog tekućeg računa, država se mogla upisati na sve pokretnine i nekretnine pokojnika. Jednostavno - uzeti svu imovinu dok se nasljednici ne izbore za nju. 

Jednom kad država odluči vratiti novac, nasljednicima se naplaćuje porez i prirez

Jednom kada država odluči vratiti novac na njega će nasljednicima naplatiti porez i prirez.

“To Ministarstvo financija nasljednicima računa kao drugi dohodak i na njega obračunava poreze i prirez”, objasnio je Mirando Mrsić umjesto Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija koji nisu odgovorili na naše upite. 

"Ne bi smjelo naplaćivati poreze u prvom nasljednom redu, ali tamo se više ne zna ni tko pije ni tko plaća", rekao je Mrsić.

Ako umirete, stavite novac pod madrac

Mirovine su već oporezovane ako prelaze određene iznose, ali Republika Hrvatska, nakon što je uzela novac koji joj ne pripada, na njega još jednom obračunava poreze.

Najkraće, poručuje vam da ste zaradili na smrti onih koje je već oporezovala. Na sreću, imate pravo na povrat poreza od dohotka od smrti, ako niste u istoj godini previše zaradili. Na kamate od toga što vam je država uzela novac, nemate pravo.

Najkraće moguće, država vam poručuje da, ako namjeravate umrijeti i ne želite oštetiti svoje nasljednike, podignite sav novac s računa i spremite ga pod madrac.


Cijeli članak dostupan na: index.hr

Srijeda, 10.04.2019.
Oglasnik grupacija:
posao.hr oglasnik.hr auti.hr edukacija.hr
Pomozite poboljšati Posao.hr Pošaljite nam svoje komentare