Josipović: Perspektiva je apsolutno ključna za ulazak fonda rizičnog kapitala

Josipović: Perspektiva je apsolutno ključna za ulazak fonda rizičnog kapitala

Ideja iza fondova rizičnog kapitala je da ulaskom u pojedinu poduzetničku priču, ulažući u vlasničke pakete, postajemo partneri najčešće s osnivačima i drugima koji su pokrenuli poslovanje, te zajedno preuzimamo rizik novog rasta, stvaranje neke nove vrijednosti i prije svega omogućavamo tim osnivačima i poduzetniciima da smanje nekako svoj rizik. Najčešće mi unosimo kapital u cijelu priču kako bi se stvorila dodatna vrijednost, ali istovremeno i dajemo, kao što sam napomenuo, poduzetnicima šansu da i naplate dio svog minulog rada, pojasnio je u razgovoru za PoslovniFM Ivan Josipović, direktor investicija u Invera Equity Partnersu, upravitelju fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom. Cilj je naravno biti partnerima kroz neko određeno razdoblje, dok ne procjenimo da je trenutak za izlazak, prodaju.

– S kapitalom kao glavnim instrumentom nastojimo pomoći u optimizaciji i organizaciji potpunog financiranja tvrtke u portfelju – bilo kroz dužničke ili mezaninski konvertibilne dužničke instrumente. Takav će se način rada analizirati i optimizirati za svaku pojedinačnu investiciju u portfelju.

Na upit urednika podcasta Vrijeme je za gospodarstvo Darka Bukovića na kojim je tvrtkama fokus i o kojim je iznosima riječ, Josipović pojašnjava da investicije mogu biti veličine između 3 i 12 milijuna EUR, prosječno su ipak oko 7 milijuna eura.

– Donijeli smo odluku da ne idemo s paletom velikog broja kompanija s manjim iznosima, nego da stvarno budemo partneri u tvrtkama u koje ulazimo i zbog toga je veća veličina transakcija. Nastupamo poduzetnički ulaskom u cijelu priču, vrlo smo operativni i zato možemo dati veću vrijednost poslovnom projektu, ističe Josipović te spominje primjer ulaska u projekt Muzeja iluzija gdje je sa Slavenom Kordićem, predsjednikom Uprave Invere, bio i direktorom jedno vrijeme tvrtke Metamorfoza. Naime, preuzeli su kao Invera većinsko vlasništvo (65 posto) tvrtke Metamorfoza iz Zagreba, koja stoji iza Muzeja iluzija. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na podcast platformama Spotify i Mixcloud, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Naša strategija je podijeljena u biti u 3 kategorije – svojevrsni odlikaši koji imaju dokazani proizvod ili uslugu za globalni rast i razvoj, druga su kategorija konsolidacije za sektorsku ili nišnu konkurentnost te treća kategorija su još nedokazane tvrtke, na početku ali s perspektivom, pojasnio je Josipović.

Detaljnije u podcastu govori o tri projekta u kojima je Invera fond – Muzej iluzija, najveći svjetski lanac muzeja u privatnom vlasništvu, Marles kuće, najveći proizvođač drvenih montažnih objekata i kuća u Jadranskoj regiji te Kompare, vodeća platforma za usporedbu i kupnju osiguranja i telekom usluga.

Na upit urednika kako donose odluku, Jospović odgovara kako je perspektiva projekta apsolutno ključna. – Kroz ruke nam je prošlo nekakvih 700-ak tvrtki, što kroz nekakve papire, što kroz razgovore s ljudima. Dali smo nakon toga 30-ak ponuda, od kojih su 3 realizirana posla. Tako treba shvatiti koliko je to uzak prostor. Na nama je da prepoznamo perspektivne i dobre priče koje se uklapaju u 3 glavne kategorije naše strategije, pojašnjava Josipović.

Ivan je karijeru započeo 2012. godine kao konzultant, a na raznim pozicijama od tad ima iskustva u transakcijskim uslugama, upravljanju projektima i financijama u regiji jugoistočne Europe. Ivan je bio i član mlade nogometne reprezentacije Hrvatske.

Preuzeto sa poslovnifm.com

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Petak, 12.04.2024.