Jesu li hrvatske tvrtke spremne za digitalizaciju?

Jesu li hrvatske tvrtke spremne za digitalizaciju?

Jesu li hrvatske spremne za digitalizaciju, znaju li što im za to treba, postoji li strah radnika i menadžmenta od digitalizacije i imamo li dovoljno stručnjaka za to?

O tim temama govori nam Marko Gulan, IT stručnjak, posebno stručnjak za računarstvo u oblaku i potpredsjednik Euroclouda Croatia.


"Strah od digitalizacije je velik i nije najobjektivniji. Dio tržišta zahvaćen bit će otpuštanjima i neke pozicije neće nam trebati. No, već godinama govorimo o cjeloživotnom obrazovanju koje može biti spona za one koji se boje digitalizacije kako bi se prilagodili novim trendovima i tehnologijama. S druge strane, i menadžment koji nije upoznat s konceptima clouda boji se da podaci nisu kod njih i da ih netko nesmetano može otuđiti, nadzirati ili gledati. Oni treći koji imaju neka informatička znanja boje se takozvanog vendorlockina odnosno vezivanja za jednog dobavljača kada počnu uzimati jednu novu uslugu, boje se da će se vezati za, primjerice, Google, Amazon ili nekoga trećeg za cijeli život", ističe Gulan.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

Utorak, 25.02.2020.