Jaz u visini primanja i dalje se ne smanjuje: Plaće u Zagrebu 40% veće nego u Varaždinu

Jaz u visini primanja i dalje se ne smanjuje: Plaće u Zagrebu 40% veće nego u Varaždinu

Prosječna neto plaća u Zagrebu gotovo je 42 posto veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, hrvatskoj regiji s najmanjim prosječnim plaćama. I ne samo to: prosječna neto plaća u metropoli za preko 17 posto je veća od prosječne hrvatske plaće, a u posljednjih 14 godina bila je barem 15 posto iznad prosječne plaće u zemlji.

Rezultati su to nove analize Hrvatske gospodarske komore o plaćama po županijama. Analiza Komore otkriva kako razina plaća u velikoj mjeri varira od jedne do druge županije, čak i ako je riječ o razmjerno malim udaljenostima, što u velikoj mjeri utječe i na unutarnje migracije stanovništva.

Analiza HGK, inače, temelji se na podacima o prosječnim plaćama po županijama za 2017. godinu, što su, ističu u Komori, i posljednji dostupni relevantni podaci o prosječnim primanjima zaposlenih po regijama. Uz to, u obzir uzima i analizu Fine o prosječnim plaćama kod poduzetnika po županijama u prošloj godini, pri čemu valja naglasiti kako Finini podaci ne uzimaju u obzir, primjerice, plaće financijskog sektora, a rezultati su izvedeni prema sjedištima tvrtki, a ne prema mjestu rada zaposlenika, što uvelike iskrivljuje slike, objašnjavaju u HGK.

Unatoč tome, analiza Komore je značajna jer pokazuje da se jaz u visini prosječnih plaća u Hrvatskoj po županijama tijekom godina nije značajnije smanjio. Iznos prosječne plaće u Zagrebu, koja je 2017. godine iznosila 6.990 kuna, i dalje je znatno veći i od prosječne plaće na razini zemlje, koja je tada iznosila 5.971 kunu, i od prosječnih plaća u svim drugim županijama. Prosječnu neto plaću veću od nacionalnog prosjeka, osim Zagreba, imaju, naime, još jedino Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok je Istarska županija bila vrlo blizu prosjeka. S druge strane, na dnu ljestvice prosječnih plaća u Hrvatskoj su Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Varaždinska županija, u kojoj je prosječna neto plaća u 2017. godini iznosila samo 4.929 kuna.

Dobra je vijest da plaće u Hrvatskoj posljednjih godina rastu u svim županijama. No, i dinamika rasta varira od jedne do druge županije, pa je u 2017. godini u odnosu na godinu ranije najveći rast plaća, 7,9 posto, zabilježen u Zagrebačkoj županiji, dok su neto primanja zaposlenih najmanje, samo 1,4 posto, porasla u Brodsko-posavskoj županiji. Posebno je izražen rast plaća u jadranskim županijama, što je rezultat jakog turizma na obali.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Četvrtak, 21.11.2019.