Izvoz u sedam mjeseci pao 7,7 posto, a uvoz 11,9 posto

Izvoz u sedam mjeseci pao 7,7 posto, a uvoz 11,9 posto

Hrvatska posljednjih nekoliko mjeseci bilježi brži pad robnog uvoza od izvoza

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 61,5 milijardi kuna, što je 7,7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 11,9 posto, na 98,3 milijarde kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

Pandemija koronavirusa izravno je utjecala na međunarodnu trgovinu robom, čije su posljedice uz ostalo vidljive i na vanjskotrgovinskoj razmjeni pri čemu Hrvatska posljednjih nekoliko mjeseci bilježi brži pad robnog uvoza od izvoza.

To je utjecalo i na smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, koji je u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 18,2 posto, na 36,8 milijardi kuna.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 62,6 posto, dok je u isto vrijeme lani bila na 59,7 posto.

U zemlje članice EU-a u prvih sedam mjeseci je izvezeno roba vrijednih nešto manje od 43 milijarde kuna, 4,9 posto manje nego u istom razdoblju lani. Izvoz u zemlje nečlanice pao je za 13,5 posto, na 18,6 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih sedam mjeseci je iz članica EU-a pala za 12,5 posto, na 78,8 milijardi kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz drugih zemalja pala za 9,5 posto, na 19,5 milijardi kuna.

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvih šest mjeseci koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, pao 5,9 posto, na 51,6 milijardi kuna, dok je uvoz pao za 11,3 posto, na 83,5 milijardi kuna.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca iznosio 31,9 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 61,7 posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 10.09.2020. / novac.jutarnji.hr