Iznos prosječne plaće znatno je pao

Foto: DepositPhotos

Iznos prosječne plaće znatno je pao

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za listopad iznosila je 7.745 kuna, što je nominalno više za 1,6 posto, a realno za 0,3 posto u odnosu na rujan, dok je prema lanjskom listopadu nominalno viša za 8,5 posto, a realno niža za 4,2 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Medijalna neto plaća za listopad iznosila je 6.560 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do listopada ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7.604 kune, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 7,2 posto, a realno niže za 2,8 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 12.018 kuna, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, 4.935 kuna.

U listopadu je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na rujan četiri posto niže. Najveći broj plaćenih sati bio je u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu (180), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (151).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za listopad ove godine iznosila je 45,25 kuna, što je u odnosu na rujan više za 5,7 posto, a u odnosu na listopad lani više za 8,4 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad iznosila je 10.521 kunu, što je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,6 posto u odnosu na rujan. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća bila nominalno viša za 9,6 posto, a realno niža za 3,2 posto.

Ovu i ostale vijesti potražite na Poslovni dnevnik.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 20.12.2022. / Poslovni dnevnik