Iz Poljske smo lani uvezli 40 milijuna jaja. Zar i to ne znamo proizvesti?

Iz Poljske smo lani uvezli 40 milijuna jaja. Zar i to ne znamo proizvesti?

Izvoz jaja porastao je za 24 posto prošle godine, a uvoz je pao za 7,5 posto, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

Hrvatska je lani izvezla jaja vrijedna oko 2,9 milijuna eura, najviše u Austriju, Sloveniju i Italiju. No, zato smo uvezli 4,1 milijun eura jaja, uvjerljivo najviše iz Poljske, čak za 2,5 milijuna eura.

Iz Poljske smo, dakle, lani uvezli gotovo 40 milijuna komada jaja, i to zahvaljujući niskoj cijeni koju poljska država kasnije subvencionira farmama izvoznicama.

Na oko 260 registriranih hrvatskih farmi u 2019. godini proizvedeno je više od 600 milijuna jaja, što je rast od oko 2 posto u odnosu na godinu ranije. Više od 50 milijuna jaja godišnje proizvede se na farmama tvrtke Gala iz Bjelovara.

HGK u priopćenju navodi da je globalna proizvodnja jaja porasla za četvrtinu u zadnjih desetak godina, na više od 82 milijuna tona u 2019. godini, odnosno preko 1,3 bilijuna komada.

Više od trećine svjetske proizvodnje otpada na Kinu (34 posto), dok najviše jaja konzumiraju Meksikanci s 368 komada godišnje. U Hrvatskoj se po stanovniku konzumira dvostruko manje, oko 11 kilograma jaja godišnje.

Članku u cijelosti pročitajte na portalu danica.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: jaja
Utorak, 30.03.2021. / danica.hr