Iz paške sirane poručuju: 'Ne odustajemo, upravo je danas otišla pošiljka za SAD'

Iz paške sirane poručuju: 'Ne odustajemo, upravo je danas otišla pošiljka za SAD'

Sjedinjene Države proširit će prvotni popis proizvoda iz Europske unije na koje će primijeniti povišene carine, uključujući sir parmezan i škotski i irski viski, objavili su. Riječ je o carinama zbog europskih subvencija Airbusu, a o proizvodima koji će biti na listi od proljeća se vodila javna rasprava u SAD-u.

Popis sada uključuje, među ostalim, kobasice, šunku, tjesteninu, masline i više vrsta raznih sireva, poput parmezana, Reggiana, Provolonea, edamera i gaude. Hoće li se to odraziti i na hrvatske proizvođače, zasad još nema procjena, a robna razmjena Hrvatske i SAD-a je skromna u odnosu na onu s glavnim trgovinskim partnerima u Europi.

Ide brodom

Prema podacima HGK, ukupna robna razmjena Hrvatske sa SAD-om u prošloj je godini iznosila 618 milijuna američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio 404 milijuna, a uvoz 214 milijuna dolara.

Damir Pernar iz Paške sirane, koja već deset godina izvozi na američko tržište, kaže da neće odustati ni ako te carinske mjere stupe na snagu.

- Upravo je danas išla pošiljka u Italiju odakle sir brodom putuje u SAD. Nama svake godine izvoz sira na to tržište raste - rekao je Pernar, dodajući da se radi o oko šest tona Paškog sira i sira Dalmatinac, a plasira ih tvrtka Forever Cheese iz New Yorka, specijalizirana za uvoz mediteranskih sireva, pri čemu dominiraju španjolski i talijanski sirevi. Veći hrvatski proizvođači sireva, poput Dukata i Vindije, ne izvoze na američko tržište.

Dopunska američka lista dodaje 89 novih proizvoda za veće carine približne vrijednosti četiri milijarde dolara, a početna lista objavljena je još u travnju te je obuhvaćala proizvode vrijedne oko 21 milijardu dolara. I Bruxelles je sastavio svoju kaznenu listu američkih proizvoda na čiji bi se uvoz mogle uvesti dodatne carine zbog subvencija koje Amerikanci daju Boeingu u vrijednosti od oko 20 milijardi dolara - od zrakoplova preko kemijskih proizvoda do hrane.

Najsloženiji predmet

Spor između EU i SAD-a oko subvencioniranja zrakoplovnih divova Airbus i Boeing mimo pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) traje već više od desetljeća i svakako je najsloženiji predmet koji se našao pred tijelima te organizacije.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Srijeda, 10.07.2019.