Iseljavanja je bilo i u jeku koronakrize: 'Hrvatima razloga ne nedostaje'

Iseljavanja je bilo i u jeku koronakrize: 'Hrvatima razloga ne nedostaje'

Hrvatska je prema preliminarnim procjenama, sredinom 2020. godine imala manje od 4.05 milijuna stanovnika, odnosno oko 11.000 manje nego krajem 2019., piše Index.hr.

Dio krivnje za to snosi i povećana smrtnost zbog koronavirusa, ali i u korona-godini je, kako svjedoče i sami poslodavci, nastavljeno iseljavanje, iako znatno sporijim tempom nego prethodnih godina, što je ponajprije rezultat restrikcija u putovanjima. 

Razloga za iseljavanje u Hrvatskoj ne nedostaje.

Novi hrvatski iseljenici na društvenim mrežama i u istraživanjima najčešće navode nemogućnost pronalaska posla ili nezadovoljstvo poslom ako ga imaju, zatim male plaće u uvjetima razmjerno visoke razine cijena kakva je u Hrvatskoj, pa ovrhe, nepotizam i ostale probleme s kojima se kao društvo suočavamo.

Ukratko, ne vide ovdje perspektivu pa se odlučuju za život u nekoj novoj, stranoj sredini. Makar i samo privremeno.

Među zemljama u koje se hrvatski državljani najčešće iseljavaju statistike su dosad navodile prije svega Njemačku, ali i Austriju i Irsku, a posljednjih je godina bio i sve izraženiji trend iseljavanja u pojedine nove članice Europske unije, posebno u Sloveniju i Češku. 


Izvor: Index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 24.02.2021.