Inspektori ulaze u Tehnix zbog ‘kažnjavanja’ radnika u samoizolaciji

Inspektori ulaze u Tehnix zbog ‘kažnjavanja’ radnika u samoizolaciji

Kažnjavanje zaposlenika koji završe u samoizolaciji, koje je uveo u svom Tehnixu vlasnik Đuro Horvat, šokirao je i sindikate i gospodarstvenike, a po svemu sudeći, tvrtku će zbog takvog postupanja posjetiti i inspektori rada

Horvat smatra da su radnici odgovorni za zdravlje i da nebriga onih koji moraju u samoizolaciju šteti poslovanju tvrtke, pa je u srijedu rekao da namjerava uvesti 10-postotnim smanjenjem plaća onima koji moraju u samoizolaciju i njihovim smještanjem u hotel kojem je on vlasnik.

Naknadno je jučer objašnjavao kako su kod njega radnici jako dobro plaćeni, u prosjeku 10.000 kuna, te da na plaću dobivaju i bonus od najmanje 10% koji će im u slučaju samoizolacije oduzeti.

No, za posljedicu to neće imati samo rušenje Horvatovog imidža dobrog poslodavca, koji je čak otkupljivao dugove svojih radnika u problemima i rješavao ih dužničkog ropstva.

Da slijedi utvrđivanje zakonitosti njegovog korona-sankcioniranja jučer su nam potvrdili iz Državnog inspektorata, uz napomenu da su ove godine tri puta već bili u Tehnixu, te da nisu tvrdili nikakve nezakonitosti u pogledu radnih odnosa zbog kojih bi poduzimali daljnje postupke.

Sindikati su u Horvatovim potezima iščitali mogućnost zlouporabe situacije i upozoravaju na zakonske propise kojima je reguliran radni odnos i u slučaju pandemije. Osim što poslodavac ne može odlučivati gdje će boraviti za vrijeme samoizolacije, upozoravaju i da ne smije jednostrano umanjiti ugovorenu plaću.

Na to ukazuje i Ministarstvo rada, iz kojeg su odgovorili da poslodavac ugovor o radu ne može mijenjati jednostrano i smanjiti plaću, te da i u novonastalim okolnostima pandemije vrijedi isti zakonski okvir.

Radnik je, dodaju, dužan obavijestiti poslodavca o zdravstvenoj situaciji, a kada je u samoizolaciji i ne obavlja poslove to ne može biti razlog za otkaz ugovora, te radniku nije dopušteno postupati po uputi poslodavca koje bi bile protivne aktima o samoizolaciji.

Destimulativni dio plaće mogao bi se, dodaju, ugovoriti ili utvrditi ako bi se on odnosio na rezultat rada, no postupanja radnika izvan radnog vremena ne mogu biti uređivani ugovorom u radu i ukratko, poslodavac bi obeštećenje eventualno trebao tražiti sudskim putem.

Slučaj poput Tehnixa još je nezabilježen u Hrvatskoj. Mnoge su tvrtke imale velikih zastoja zbog velikog broja radnika (samo)izolaciji, no nisu posezali za kažnjavanjima.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 29.10.2020. / www.poslovni.hr