Imate tvrtku na Kajmanskom otočju? / Offshore-kompanije ili priča o izbjegavanju PDV-a

Offshore-poslovanje najkraće i najjednostavnije, iako ne sasvim precizno, možemo definirati kao poslovanje izvan matične zemlje/jurisdikcije. Tako su offshore-kompanije poduzeća osnovana izvan matične/domicilne države, uobičajeno u jurisdikcijama (nije uvijek riječ o državama, primjerice Gibraltar, britanski otoci) tzv. poreznim utočištima.

Offshore-poslovanje vrlo je rašireno, slobodnije procjene govore o čak 40 posto svjetske robne razmjene putem offshore-financijskih centara i 65 posto svjetskih čvrstih valuta pohranjenih u offshore-bankama.

Hrvatska poduzeća mogu poslovati s offshore-kompanijama, a offshore-kompanije mogu poslovati u Hrvatskoj putem podružnica registriranih u Hrvatskoj. O glavnim karakteristikama, mogućim pogodnostima, ograničenjima i rizicima offshore-poslovanja i poslovanja s offshore-kompanijama govorimo u nastavku teksta.

Osnovni oblici offshore-poslovanja
Offshore-poslovanjem odnosno poslovanjem putem offshore-kompanija bave se mnogi, od pojedinaca, malih i obiteljskih tvrtki do multinacionalnih kompanija. I velike hrvatske tvrtke u određenim segmentima poslovanja služe se offshore-kompanijama. Temeljnim motivima mogu se označiti smanjivanje poreznih obveza, anonimnost i reduciranje političkih i financijskih rizika u matičnim zemljama.

Spektar poslovnih aktivnosti također je vrlo širok:

  • držanje investicijskih portfelja (dionice i udjeli, ostali vrijednosni papiri, novac)
  • međunarodna trgovina (akumuliranje profita u offshore-kompaniji)
  • poslovanje nekretninama (ponajprije radi izbjegavanja i reduciranja poreza na kapitalne dobitke)
  • posjed i komercijalna uporaba intelektualnog vlasništva (patenti, licencije, zaštitni znakovi, autorska prava i ostala prava intelektualnog vlasništva)
  • posredovanje u pružanju visoko stručnih i specijaliziranih usluga (financijske, informatičke, inženjerske, u zabavnoj i filmskoj industriji)
  • registracija transportnih sredstava (ponajprije brodova i jahti, radi minimiziranja taksi i potpunog oslobađanja od poreza na prihode ostvarene brodskim prijevozom i čarterom).

Offshore-kompanije rabe se i u mnogim drugim područjima međunarodnih financijskih aktivnosti, primjerice za financijski menadžment unutar grupe/korporacije, za leasing, ulaganja u restrukturiranje poduzeća, osiguranje i reosiguranje od rizika unutar skupine kompanija itd.

Cijeli članak pročitajte na www.profitiraj.hr

Ponedjeljak, 07.06.2010.