Imamo 153.839 nezaposlenih, ali tko će raditi za zajamčenu dnevnicu od 93,25 kuna?

Imamo 153.839 nezaposlenih, ali tko će raditi za zajamčenu dnevnicu od 93,25 kuna?

Svi sudionici u lancu opskrbe hranom okreću se prema poljoprivrednim proizvođačima i osiguravaju otkup poljoprivrednih proizvoda, a od države očekuju da im u svemu tome pomogne.

Stručnjaci Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredno-prehrambeni sektor, napravili su analizu i prema dostupnim informacijama došli do podatka da je preko vaučera u 2019. godini radilo 14.190 sezonaca u poljoprivredi, za 1530 poslodavca.

Početkom godine donesena je Odluka o najnižem dnevnom iznosu plaće sezonskog radnika u poljoprivredi za 2020. kojom je propisan najniži dnevni iznos neto plaće, piše Jutarnji list. Za 2020., nakon obračuna i obustave poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, ona iznosi 93,25 kuna.

No, poslodavci isplaćuju sezonskim radnicima više iznose jer za navedeni "nitko neće raditi". Usporedbe radi, u EU je satnica sezoncima oko 10 eura po satu, uz sva sindikalna prava i davanja.

U Hrvatskoj je trenutačno 153.839 nezaposlenih, uz 20.409 novoprijavljenih u ožujku. Navedeni pokazatelji upućuju na to da na Zavodu za zapošljavanje imamo sasvim dovoljan bazen nezaposlenih osoba koje mogu obavljati poslove u poljoprivredi.

- HZZ bi mogao pokrenuti platformu ponude i potražnje za radnom snagom u poljoprivredi preko koje bi se svi oni koji mogu i žele, mogli prijaviti i raditi u sezoni koja dolazi. Slično kako je to nedavno napravila Francuska. - navode.

Ova kriza prilika je za zaokret u poljoprivredi i promjenu poslovnog modela koji trebamo znati iskoristiti, zaključuju.


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.04.2020.