I dalje neće raditi: 'Još ne znamo hoće li nam se isplatiti'

I dalje neće raditi: 'Još ne znamo hoće li nam se isplatiti'

Neizvjesnost je ono što u najkraćem opisuje osjećaj s kojim dio malih poduzetnika konačno kreće s radom, nakon više od mjesec dana pauze zbog koronavirusa.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite mogu se otvoriti sve trgovine (osim one u shopping centrima), uslužne djelatnosti koje nemaju nužni bliski kontakt s klijentima. Poseban problem imaju pak oni koji posluju u središtu Zagreba, zbog posljedica potresa, nekima je to i veći problem za biznis nego Covid-19, prenose novinari Jutarnjeg lista.

Frane Podvršnik, vlasnik zadarske fotokopiraonice “Meta” te Party shopa, odlučio je zasad otvoriti samo fotokopiraonicu, a za dućan nema plan. Dvjema su zaposlenicama u dućanu istekli ugovori o radu 31. ožujka i nije ih produljio jer mu nije bilo jasno kako će potpore za plaću funkcionirati niti kako će poslovati u kriznim uvjetima. “Naša ponuda je za vjenčanja, rođendane i druge proslave, a one se sada ne održavaju. Kad i bude dopušteno okupljanje, pitanje je tko će si to moći priuštiti i htjeti trošiti na balone s helijem.

Dvoje radnika mu je otišlo, dali su otkaz, tako da su sada zaposleni samo on i supruga. Oko epidemioloških uvjeta u radnji ne brine, opskrbio se i misli da će sve dobro funkcionirati. Unatoč svemu je, kaže, optimističan.

Dražen Oreščanin, jedan od inicijatora Udruge Glas poduzetnika, kaže da će promet svima biti puno manji nego u normalnim uvjetima, ali poduzetnici “žele raditi i privređivati uz razumne uvjete zaštite, ne žele sjediti kod kuće i primati minimalac, to je reklo u anketi 80 posto naših članova”. Dodaje kako se trenutačno možemo samo nadati da turistička sezona neće biti na nuli i da će biti barem nekakvih prihoda od turizma.

“Ako nema prihoda, nema PDV-a i proračun se ne puni. Državna blagajna je u ozbiljnim problemima i gospodarska aktivnost se mora što prije vratiti koliko-toliko u normalu.”, komentira Oreščanin današnji početak “relaksacije” gospodarstva.

Kada će moći opet zarađivati, pitanje je koje muči Damira Lazića, vlasnika dvije dječje rođendaonice u Zagrebu. “Imali smo punu bilježnicu rezervacija, a sada nemamo ništa”. Ovo bi mu bila špica sezone.


Izvor: Jutarnji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 28.04.2020.