HZZO pokriva trošak plaće za bolovanje u karanteni, no postoji iznimka

HZZO pokriva trošak plaće za bolovanje u karanteni, no postoji iznimka

Ako se pak hrvatski građani nađu u drugoj državi EU na liječenju ili karanteni, vrijede sva uobičajena pravila. Znači, osiguranici HZZO-a u drugim državama članicama EU imaju pravo na svu potrebnu neodgodivu zdravstvenu zaštitu pod istim uvjetima kao i osiguranici države boravka, a na teret HZZO-a, pišu novinari portala poslovni.hr.

Ako se nađu u situaciji da budu izolirani kao kliconoše, ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini, hrvatski radnici imaju pravo na isplatu pune plaće, i naknada plaće se takvim osiguranicima isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, od prvog dana privremene nesposobnosti za rad, potvrdili su nam danas iz Zavoda.

“Napominjemo kako HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja”, ističu u HZZO-u.

Međutim, ako karantenu nije odredio nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor, već radnici izostaju s radnog mjesta prema nalogu ili u dogovoru s poslodavcem, HZZO neće pokriti i njihove plaće.


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 27.02.2020.