HZZ objavio popis poslodavaca koji su iskoristili vladine mjere za očuvanje radnih mjesta

HZZ objavio popis poslodavaca koji su iskoristili vladine mjere za očuvanje radnih mjesta

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je gotovo 84 tisuće poslodavaca za gotovo 485.000 radnika primilo potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 1,5 milijardu kuna.

- Vlada je reagirala brzo i izdašno da poslodavci imaju sredstva u iznosu minimalne plaće. Ta mjera je bila brza. Unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva je bila realizirana i bila je potpuno transparentna.

Želim ponoviti da je za prvi krug potpore od 1 milijardu i 550 milijuna kuna primilo skoro 84 tisuće tvrtki za gotovo 485 tisuća radnika. HZZ i Porezna uprava će voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, a Ministarstvo će u suradnji s HZZ-om sigurno djelovati brzo i učinkovito i za travanj, s time da će iznos za travanj biti četiri tisuće kuna, rekao je Plenković, a prenosi N1.

O potporama je govorio i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

- Javnom objavom o tome što smo učinili za mjesec ožujak, Vlada je vrlo jasno i vrlo rano iskazala želju i solidarnost za očuvanje radnih mjesta. Za očuvanje radnih mjesta smo iskoristili upravo tu mjeru za potpore. Znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje nismo imali. Što se tiče same mjere za mjesec ožujak, radilo se o potpori od 3250 kuna plus pripadajući doprinosi. Za mjesec travanj i svibanj ta mjera iznosi 4 tisuće kuna po očuvanom radnom mjestu", kazao je Aladrović.

Aladrović je kazao kako je smisao objave ovog popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca.

- Ono za što smo se odlučili i što je naša obveza prema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i financijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanj, također ćemo nadomjestiti s novim podacima. Još jednom ću naglasiti da ćemo kontinuirano u sljedećem razdoblju provoditi kontrolu trošenja javnog novca, kontrolu trošenja potpora i kontrolu korištenja subvencija koje smo isplatili. Ovdje moramo jamčiti hrvatskim građanima da će potpore imati smisao. Još jednom naglašavam da smo u kontaktu sa svim socijalnim partnerima i ukoliko bude potrebe dotjerivat ćemo ove mjere i dotjerivat ćemo ove potpore, ističe ministar.

Napominje kako su već nekoliko puta komunicirali različite pakete mjera.

- Što se tiče konkretno ove mjere ona je predložena za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga ćemo pratiti dalje situaciju i vidjeti na koji način ćemo dalje pomagati gospodarstvu. Ukoliko se ne dogodi porast u gospodarstvu, spremni smo i dalje podupirati gospodarsku aktivnost. Želimo da se gospodarska aktivnost odvija što je to više moguće. Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima i što se događa u mjesecu svibnju s poduzetnicima. Apsolutno ćemo pružiti podršku, međutim očekujemo i kretanje poduzetničkih aktivnosti, rekao je Aladrović.

Kazao je kako osluškuju različite inicijative.

- Razmatramo prijedlog svih inicijativa. Ono što bude pozitivno, realno i izvedivo to ćemo uvrstiti, istaknuo je.

Korisnike potpora za poduzetnike možete naći na linkovima ispod:

Ožujak 2020. - popis korisnika

Ožujak 2020. - statistika


Izvor: jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 29.04.2020. / www.jutarnji.hr