HZMO predstavio najvažniji projekt u povijesti te institucije: Do mirovine nikad brže!

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, foto: mirovinsko.hr

HZMO predstavio najvažniji projekt u povijesti te institucije: Do mirovine nikad brže!

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osigurao je pozamašna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a Zavod bi u narednih 46 mjeseci trebao doživjeti transformaciju. Radi se o famoznoj digitalizaciji poslovanja, a ministar Aladrović je iskazao nadu da će i ostale institucije slijediti primjer HZMO-a.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će kroz nekoliko godina dobiti novo ruho, teško čak 166 milijuna kuna. Glavnina tog iznosa dolazi iz sredstava Europskog socijalnog fonda (85 posto ukupnog iznosa), a ostatak iz državnog proračuna. Uglavnom se radi na informatizaciji čitavog sustava, uvođenju modernih informatičkih tehnologija, a većinu usluga koje Zavod danas pruža svojim korisnicima – bit će moguće napraviti kroz nekoliko klikova, bez potrebe za fizičkim odlaskom u urede HZMO-a.

O čemu se radi? Ivan Serdar (ravnatelj HZMO-a), Luka Ljubičić (pomoćnik ravnatelja HZMO-a) i ministar Josip Aladrović su danas u 12 u Matis Loungeu na konferenciji predstavili budućnost Zavoda – eHZMO.

HZMO je jedan od najvećih javnih sustava u zemlji – vode podatke o 1,5 milijuna radnika, 1,24 milijuna umirovljenika i tu su još oko 150 tisuća korisnika doplataka za djecu. S tim u vidu, oslanjanje na sigurnost informatičke tehnologije koju koriste mora biti prioritet.

“Takav opseg poslova nužno zahtijeva snažno oslanjanje na informacijsko-komunikacijske tehnologije i korištenje najnovijih rješenja kako bi se usluga u potpunosti digitalizirala i omogućila kvalitetniji javni servis. U praksi, to znači da što većem broju građana želimo omogućiti da usluge poput ostvarivanja prava na mirovinu i doplatka za djecu riješe digitalnim putem, iz vlastitog doma, u što kraćem roku i na što jednostavniji način”, kazao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Serdar je dodao kako je zbog sve mobilnije radne snage, koja dio staža ostvaruje po raznim zemljama Europske unije, sve teži izazov u kratkom roku izdati rješenje o pravu na mirovinu.

“U tom smislu, potrebno je povezati se s inozemnim nositeljima osiguranja, procesno i podatkovno, ali i s drugim tijelima javne uprave kako bi korisnici svoja prava mogli ostvariti što brže i što jednostavnije”, rekao je Serdar.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji je s pozicije ravnatelja HZMO-a došao u ministarsku fotelju, izrazio je zadovoljstvo oko ovog projekta. Na projektu se radilo oko tri godine, a ako sve prođe po planu, zaživjet će krajem 2023.:

“Cilj projekta je transformirati HZMO u jednu javnu ustanovu koja je orijentirana prema korisnicima, a ovaj projekt  jedan je od najznačajnijih projekata u samoj povijesti te institucije. S punim možemo reći da provođenje ovog projekta ima duboke implikacije, kako na sam Zavod, tako i na dobar dio građana Republike Hrvatske”, kazao je Aladrović...

Ostatak vijesti pročitajte na mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 10.03.2020. / mirovina.hr