HZMO odgovorio zašto umirovljenici iz 2019. godine povišicu dobijaju tek u travnju

HZMO odgovorio zašto umirovljenici iz 2019. godine povišicu dobijaju tek u travnju

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odgovorio je na pitanje zašto prijevremenim umirovljenicima iz 2019. godine u mirovini za siječanj nisu uračunali manju stopu penalizacije. Tvrde da povišica stiže, ali tek u travnju.

Mirovine za siječanj ovih dana sjedaju na račune, a svi umirovljenici koji su 2019. godine otišli u prijevremenu mirovinu trebali su dobiti povišicu temeljem blaže penalizacije prijevremenog umirovljenja. Ta mjera se odnosi samo na građane koji su u prijevremenu starosnu mirovinu otišli 2019. godine, a ona je rezultat sindikalnog rušenja mirovinske reforme.

Portal mirovine.hr poslao je upit Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje što je s tim povećanjem, a njihov odgovor glasi:

“Korisnicima prijevremenih starosnih mirovina ostvarenih u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine ponovno će se odrediti iznos mirovine u obradi redovite doznake mirovina za ožujak 2020., s isplatom u travnju 2020., uz obračun zaostalih svota.

Podsjećamo da su izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju (Zakon), koje su na snazi od 1. siječnja 2020., propisani novi uvjeti za priznanje prava na starosnu mirovinu, prijevremenu starosnu mirovinu i na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika. Izmjene Zakona, između ostalog, odnose se i na promjenu postotaka smanjenja polaznog faktora za određivanje prijevremene starosne mirovine, koji sada iznosi 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršene dobi za starosnu mirovinu (65 godina života).

U provedbi novih zakonskih propisa praksa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) je da se najprije provedu one odredbe koje se odnose na osiguranike koji će prvi put ostvariti pravo na mirovinu stupanjem izmjena Zakona na snagu. Naime, tako se novim korisnicima omogućuje isplata mirovina bez odgode kako ne bi ostali bez primanja i zdravstvene zaštite dok HZMO ne ugradi nove izmjene Zakona u sve svoje baze podataka.

Nakon toga, provode se one odredbe Zakona koje se odnose na već postojeće korisnike mirovina, odnosno određuje im se novi iznos mirovine. U skladu s navedenim, zaostatci će biti isplaćeni s mirovinom za ožujak, odnosno u travnju 2020″, stoji u odgovoru HZMO-a.

Članak je prenesen s portala mirovine.hr

Srijeda, 12.02.2020. / www.mirovina.hr