HUP traži oporezivanje prekogranične online trgovine: 'Zbog nje pate naši trgovci'

HUP traži oporezivanje prekogranične online trgovine: 'Zbog nje pate naši trgovci'

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže Ministarstvu financija da u skladu s EU direktivom počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu i tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini u kojoj je, kažu poslodavci, ugroženo više od 300.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta.

Tvrde da je rast online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavio domaće trgovce u neravnopravan položaj, jer velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internetsku domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini, piše Jutarnji list.

Na računu se, naime, ne iskazuje iznos PDV-a pa se on zapravo plaća u nekoj drugoj zemlji. HUP stoga zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke. Predlaže da iz toga izvora država osnuje fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja.

"Kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku, jedna  kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju... Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj.", poručuju poslodavci.


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.04.2020.