Hrvatskoj nužno više liderica

Hrvatskoj nužno više liderica

Hrvatskoj je potrebno više liderica u poslovnom svijetu, politici i nevladinu sektoru. Složile su se oko toga govornice i panelistice konferencije LeaderSHE koja promiče žensko vodstvo.

Iako je pandemija novog koronavirusa mnogim ženama otežala razvoj karijere, zemlje kojima su tada na čelu bile žene, lakše su je prebrodile. Na sjeveru Europe sve je više žena na najvišim političkim pozicijama i to je primjer koji bi, smatraju hrvatske liderice, i u našoj zemlji trebalo slijediti.

„Žene u četrdesetima i pedesetima postaju premijerke! Prodrmavaju status quo. Promjene se događaju! Vjetar promjena osjećamo i u Hrvatskoj. Žene trebaju fokus staviti na svoju snagu i prilike. Kada znate u čemu ste dobri, komunicirajte to i nadograđujte. Pokažite drugima što znači biti uspješan! Slavljenje uspjeha je nužno jer to inspirira druge žene i potiče ih da kažu: ‘Ja to mogu!’ Te žene trebaju potporu i mrežu suradnika. Nije ugodno biti jedina žena za stolom. Ovo ne smije biti muški ili ženski svijet! Kada se donose ključne odluke, za stolom trebaju biti i muškarci i žene”, istaknula je Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj.

Da se muškarci i žene trebaju birati po sposobnostima, smatra i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske u razdoblju od 2015. do 2020. godine, danas članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

„Nadam se da ćemo u idućih deset godina nastaviti raditi na reformi obrazovanja i da ćemo nastaviti graditi infrastrukturu te uvjete za ono u što duboko vjerujem. Vjerujem da imamo preduvjete da budemo među najrazvijenijim državama svijeta, ali za to se moramo truditi i raditi, biti ambiciozni i ne smijemo odustajati od svojih ciljeva. Kada govorim o stajanju uz bok najrazvijenijim državama, ne mislim samo na životni standard, nego i na uključivost i ulogu svakoga pojedinca u ovome društvu”, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Sudionice konferencije LeaderSHE naglasile su da žene imaju važnu ulogu u društvenim promjenama. Svoja su iskustva na konferenciji, među ostalima, ispričale Vesna Blašković, potpredsjednica udruge SOS Zagreb, te Jelena Veljača, pokretačica inicijative #spasime.

„Trebamo učiti od liderica koje čine razliku i potiču naše društvo da bude bolje mjesto za život, rad, odgoj, ostvarivanje najluđih snova, najkreativnijih ideja te malih i velikih planova. Potičimo žene da preuzmu vodstvo, pokrećimo dobre inicijative i ideje, stvarajmo bolju društvenu klimu, činimo pozitivne promjene i zajednički djelujmo – za izvrsno danas i još bolje sutra“, poručila je Vedrana Likan, organizatorica konferencije LeaderSHE i direktorica tvrtke Colliers.

Među uspješnim poslovnim ženama koje su se na konferenciji osvrnule na svoje karijerne putove te žensko vodstvo u poslovnom svijetu, bile su članica Uprave Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

„Trebamo mnogo više liderica jer one preuzimaju odgovornost za sebe, svoje ljude i svoje zajednice! Svako jutro ustaju i motiviraju sebe, usprkos svim nepoznanicama, preprekama i sumnjama. Ne čekaju da im drugi nešto serviraju na pladnju. Stalno se pitaju kako one mogu biti bolje da bi svijet oko njih bio bolji“, kazao je serijski poduzetnik Ognjen Bagatin.

Konferenciju LeaderSHE organizirali su Udruga za promicanje pozitivnih promjena u društvu i medijska platforma Poduzetnik.

Fotografije:

Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica Hrvatskoj nužno više liderica

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 01.07.2022.