Hrvatsko gospodarstvo uronilo u recesiju: Još se čeka i procjena BDP-a za treće tromjesečje

Hrvatsko gospodarstvo uronilo u recesiju: Još se čeka i procjena BDP-a za treće tromjesečje

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a analitičari očekuju sporiji pad gospodarstva u odnosu na rekordnih 15 posto u prethodnom kvartalu.

Premda se gospodarstvo ponešto oporavilo od pada u drugom tromjesečju, zahvaljujući pokretanju aktivnosti nakon 'lockdowna', analitičari procjenjuju da je i u trećem kvartalu palo po dvoznamenkastoj stopi na godišnjoj razini, piše Poslovni dnevnik.

Bit će to drugo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo pada na godišnjoj razini, što znači da je uronilo u recesiju. Rekordni pad u drugom tromjesečju bio je posljedica pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa, što je paraliziralo gospodarsku aktivnost od druge polovice ožujka do kraja travnja.

Pad je ponajviše posljedica slabosti osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a. Podaci DZS-a pokazuju da je promet u trgovini na malo u trećem kvartalu pao 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Drugi udar koronakrize

Zbog drugog vala širenja koronavirusa u Hrvatskoj i Europi, očekuje se pad gospodarstva i u četvrtom tromjesečju na godišnjoj razini. Recesija bi mogla zahvatiti i najveće hrvatske trgovinske partnere - Italiju, Njemačku…

Duboka, ali kratka recesija?

Pad gospodarstva u ovoj godini mogao bi biti veći nego za financijske krize 2009. godine, kada je BDP potonuo za rekordnih 7,4 posto.

I dok će pad BDP-a u ovoj godini vjerojatno biti dublji nego za globalne financijske krize, očekuje se da će ova recesija trajati kraće. Tadašnja recesija protegnula se na šest godina, dok se ovoga puta rast gospodarstva očekuje već iduće godine.


Izvor: Poslovni dnevnik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.11.2020.