Hrvatskim liječnicima pod najvećim teretom koronakrize skinuli do 9000 kuna s plaće?

Hrvatskim liječnicima pod najvećim teretom koronakrize skinuli do 9000 kuna s plaće?

Niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće.

Zdravstveni djelatnici iznijeli su ponajveći dio tereta tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj, ali vlast im se odužila tako što im je uzela od tisuću do devet tisuća kuna s plaće. Barem tako tvrde u Udruzi bolničkih liječnika (HUBOL), piše RTL.

“Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća”, navode iz HUBOL-a te dodaju:

“Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.”

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, piše Novi list.

“To učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi”, upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit i najavljuje da će pravdu tražiti sudskim putem ako se nepravda ne ispravi.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

Preuzeto sa poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 22.05.2020. / poslovni.hr