Hrvatski pristup krizama - gašenje požara ili stvaranje prilike za gospodarstvo?

Hrvatski pristup krizama - gašenje požara ili stvaranje prilike za gospodarstvo?

Hrvatska može ostvariti znatnu korist od želje zapadnoeuropskih tvrtki da proizvodnju iz Kine približe matičnom tržištu nakon koronakrize.

Buduća hrvatska Vlada svakako bi trebala biti angažirana u tom smjeru - ne čekati da se pojave investitori, nego se direktno obraćati tvrtkama iz EU. Međutim, u proteklim krizama češće smo djelovali reaktivno nego proaktivno. Iskorištavanje mogućnosti koje se pojave u kriznim situacijama često je učinkovitije od planiranja, piše Jutarnji list

Kada bi tvrtke iz EU i SAD povukle proizvodne pogone iz Kine, to bi izazvalo kolaps kineskoga gospodarstva, jer se ono temelji na masovnoj proizvodnji. Kad bi se na isti način kineske tvrtke povukle iz SAD i EU, to bi opet dovelo do propasti kineskih tvrtki, jer bi ostale bez tržišta. Očekuje da će tvrtke širom svijeta nakon koronakrize izmijeniti svoje opskrbne lance da ne bi više ovisile o Kini.

Hrvatska može ostvariti znatnu korist od želje zapadnoeuropskih tvrtki da proizvodnju iz Kine približe matičnom tržištu. Prednosti Hrvatske su argumenti o svim geografskim, prometnim, klimatskim i turističkim prednostima.

Način na koji se aktualna vlada nosila s pandemijom također je velika prednost, jer takva vrsta sigurnosti postaje novi faktor vrednovanja za investitore. Hrvatska je prije nekoliko tjedana dobila pohvale od New York Timesa, koji nas je naveo kao primjer zemlje koja je uspješno suzbila zarazu koronavirusom. Talijanski mediji otvoreno su hvalili model upravljanja zarazom u Istri,. Italija je jedna od članica EU i G-7 koja će svakako povući određene proizvodne kapacitete iz Kine, što je potencijalno zanimljivo za Hrvatsku.

Nova realnost je kratkoročno obnovila keynesijanski pristup ekonomiji, odnosno aktivniju ulogu države u gospodarstvu. Stoga bi uloga i odgovornost premijera Andreja Plenkovića, bude li reizabran, zapravo mogla biti presudna u privlačenju investicija iz zapadnoeuropskih zemalja. Naime, struktura industrije koju zemlje EU žele vratiti iz Kine strateški je važna za same države.  Hrvatskoj oduvijek trebaju takve investicije, ne samo zbog radnih mjesta, nego zato što se uz proizvodnju nadovezuju vanjski lanci mikro poduzetnika, dobavljača i pružatelja raznih usluga.

Njemačka će, uz Italiju, svakako biti najvažnija i najzanimljivija Hrvatskoj, a tome će pomoći izvrsni odnosi kancelarke Merkel i premijera Plenkovića. Premijer ima dobar imidž i kod ostalih čelnika/ca EU pa se zato od njega i može najviše očekivati. No, tko god bude vodio sljedeću vladu, 80% vremena trebao bi posvetiti investicijama, a ostalih 20% može posvetiti ostalim obvezama.


Izvor: novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 16.06.2020. / novac.jutarnji.hr