Hrvatski LNG terminal izazvao žestoku konkurenciju na tržištu Balkana, a trenutno traži i radnike

Hrvatski LNG terminal izazvao žestoku konkurenciju na tržištu Balkana, a trenutno traži i radnike

Turski tok projekt je ruskog Gazproma i turskog Botasa. Plinovod je dug 930 kilometara, a otvoren je u nazočnosti Putina, Erdogana i drugih lidera jugoistočne Europe

Početak ove godine na plinskom tržištu Europe obilježila su tri događaja koja bi mogla značiti prekretnicu u opskrbi tim energentom jugoistočne Europe, ali i cijelog europskog kontinenta, piše vecernji.hr.

Za Hrvatsku je, naravno, najvažniji događaj u tom kontekstu početak rada LNG terminala na Krku, čime su i istočna i središnja Europa, koje ovise uglavnom o ruskim dobavljačima, dobile alternativni pravac dobave plina. Hrvatska godišnja potrošnja plina iznosi oko tri milijarde kubnih metara, do prije nekoliko godina većinu je tih potreba zadovoljavala vlastitom proizvodnjom, a sad većinu tog plina dobiva od ruskog Gazproma. Kapacitet LNG terminala u Omišlju je pak 2,6 milijardi kubnih metara plina godišnje, a svi kapaciteti su već zakupljeni za sljedeće tri plinske godine. Jedan od zakupaca su i Mađari. Prvi tanker s ukapljenim plinom u Omišalj je stigao 1. siječnja iz SAD-a. Komercijalni rad hrvatskog LNG terminala započeo je bez velike pompe, s obzirom na tragične događaje zbog potresa na Banovini. No u Srbiji je na Novu godinu zato bilo svečanije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u Gospođincima kod Žablja pustio u rad magistralni plinovod Balkanski tok kojim se ruski plin doprema u Srbiju preko Turske i Bugarske.

– Ovo je od presudnog značaja za dalji razvoj Srbije. Ovo je za nas od ogromnog značaja, za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje – kazao je tom prigodom Vučić i dodao da je Srbija tim plinovodom osigurala energetsku stabilnost i sigurnost te da se plin preko tog plinovoda nabavlja po cijeni do 155 dolara za tisuću kubnih metara, uz puno niže troškove transporta.

Vučić je objasnio da će preko plinovoda kroz Srbiju plin ići u Mađarsku i BiH, a da je moguće da ide i prema drugim zemljama. Balkanski tok dio je plinovoda Turski tok, projekt ruskog Gazproma i turskog Botasa, koji bi trebao osigurati stabilnu opskrbu plinom južne i jugoistočne Europe. Plinovod je dug 930 kilometara s kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara godišnje.

LNG Hrvatska d.o.o. trenutno zapošljava!

Iz poduzeća traže čak 3 operatera (m/ž) u općini Omišalj na otoku Krku.

Osobe zaposlene na ovoj poziciji obavljaju poslove iz djelokruga rada Službe za upravljanje i održavanje terminala, ali i druge zadatke po nalogu i uputama voditelja službe, direktora sektora i Uprave LNGH.

Morate biti spremni za rad na visini i u eksplozivnoj atmosferi.

Imate SSS tehničke struke, minimalno 3 godine radnog iskustva, aktivno znanje engleskog jezika, vozačku dozvolu i dobro se snalazite u radu na računalu? Onda ste odličan kandidat za ovu poziciju. Prijaviti se možete do 20.01.

Saznajte više i aplicirajte odmah!

Izvor: vecernji.hr

Ponedjeljak, 18.01.2021. / Josip Bohutinski, vecernji.hr