Hrvatski doktor obrazovao se u Finskoj, a potom se vratio u domovinu i rovinjsku bolnicu izvukao iz milijunskih dugova

FOTO: Goran Kovacic/PIXELL, vecernji.hr

Hrvatski doktor obrazovao se u Finskoj, a potom se vratio u domovinu i rovinjsku bolnicu izvukao iz milijunskih dugova

Marinko Rade dobitnik je prestižnih nagrada za najboljeg mladog znanstvenika u području patologije kralježnice, školovao se u Londonu i Finskoj, upisao dva postdoktorata i zatim se vratio u Hrvatsku.

Uspješan primjer Bolnice za ortopediju Martin Horvat predstavio je i kao dio tima Ministarstva zdravstva koji se bavio novim Pravilnikom o zdravstvenom turizmu, piše Dnevnik.hr

Za hrvatske uvjete doktor Marinko Rade napravio je nešto ravno čudu. Više od desetljeća rovinjska bolnica Martin Horvat gomilala je dugove. Onda je iz Finske stigao tada 32-godišnji Rade, i to na ravnateljsku poziciju. 

'Nije bilo puno vremena za razmišljanje, trebalo je odmah napraviti nekakve rezove. Nisu se mnogi složili s tim, ali ja sam zaista išao otvorenim srcem i to se na kraju pokazalo kao dobra i ispravna odluka', kaže Rade. Bolnica je bila u velikim dugovima. 

'Godišnje se gubitak bolnice kretao između 3 i pol milijuna, a sad smo u dobitku', rekao je Rade. Odmah prve godine na dobitku su bili za milijun i pol kuna. Brojke bi bile i veće, no svake godine ulažu milijune u obnovu bolnice. Otvorili su i ambulantu dječje ortopedije.  

Ipak, odluka o povratku u rodni Rovinj prije pet godina nije bila nimalo laka. Došao je u bolnicu s minusom, a otišao iz bolnice s budžetom od pola milijarde eura. 

'Ja uvijek radim obrnuto, i u znanosti, i u životu. Svi idu van, ja idem doma. Finska je jako lijepa zemlja, i London je lijep, ali kući je kući, doma je doma. Isplatilo se', objasnio je Rade. Kući se vratio sa znanjem stečenim u inozemstvu. 

Diplomu je stekao u Londonu, doktorat u Finskoj, a nakon toga je tamo također završio dva postdoktorata. Osječke predavaonice uskoro će zamijeniti pulskima, a na budućem studiju medicine svoje bi znanje trebao prenositi budućim generacijama. Znanstveni timovi u Londonu i Finskoj koje on vodi istraživali su zašto magnetska rezonanca nekad pokaže sliku normalne kralježnice, iako pacijent trpi bolove. 

Tražili su i uzrok degeneracije diska, a njihova otkrića mogla bi olakšati život milijunima ljudi. 

'To je vezano s križoboljom, 70 posto stanovnika će okusiti limitirajuću križobolju. Zbog nje budete mjesec dana na bolovanju, ako smo našli uzrok, našli smo i target za nove terapije', zaključio je Rade. 

Prošli se mjesec sa svjetskog kongresa u Japanu vratio s titulom najboljeg istraživanja u 2018. godini. U posljednjih pet godina dobio je čak šest nagrada. 


Cijeli članak dostupan na: croexpress.eu

Utorak, 02.07.2019.