Hrvatske industrijske, građevinske i brodarske firme osjećaju posljedice virusa

Hrvatske industrijske, građevinske i brodarske firme osjećaju posljedice virusa

Hrvatske industrijske, građevinske i brodarske kompanije osjećaju posljedice epidemije koronavirusa te naglašavaju da će se pravi utjecaj virusa COVID-19 na njihovo poslovanje vidjeti tek ako se situacija znatno pogorša ili ako potraju zastoji na tržištu, piše N1.

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) u četvrtak je preporučilo sudionicima na financijskim tržištima da što prije objave relevantne, značajne informacije koje se tiču utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje, a u skladu s tim preporukama o utjecaju COVID-a 19 postupaju i hrvatske tvrtke izlistane na Zagrebačkoj burzi.

U Končar Elektroindustriji tako smatraju da su mogući negativni utjecaji na poslovanje kvantitativno nepredvidljivi, jer ovise o mnogo faktora. Napominju da dodatno pripremaju analize za slučaj duljeg trajanja rizika i razvoja pandemije.

Grupacija Đuro Đaković objavila je da za sada širenje virusa nije znatnije negativno utjecalo na poslovanje budući da još uvijek nije došlo do otkazivanja narudžbi kupaca niti poteškoća u isporukama sa strane dobavljača. Dodaju, međutim, da su s obzirom na eskalaciju širenja virusa te posebno uzimajući u obzir da su inozemna tržišta na kojima grupacija posluje značajno pogođena tim širenjem, moguće negativne posljedice.

Uprava Petrokemije navodi da bi se poslovanje u idućih mjesec dana trebalo odvijati bez značajnijih proizvodnih, komercijalnih ili financijskih poremećaja. U Kutini kažu da imaju dovoljno ljudi i sirovine te povoljne tehničko-tehnološke uvjete, u skladu s uobičajenim režimom rada.

Utjecaj izbijanja epidemije virusa COVID19 negativno utječe na poslovanje Varteksa. U zadnjih nekoliko dana prihodi od prodaje u njihovim maloprodajnim trgovinama su u padu, a usporena je i otežana isporuka repromaterijala od dobavljača iz Italije.

Institut IGH zasad nema informacija o negativnim učincima koje bi bolest COVID-19 mogla imati na njihovo poslovanje. Dugoročne financijske izglede i eventualne posljedice epidemije za sada ne mogu sa sigurnošću projicirati, kao ni daljnje reakcije investitora i drugih sudionika na tržištu kapitala.


Ostatak članka pročitajte na: hr.n1info.com

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.