Hrvatska udruga turizma: Srpanj je na 80 posto rekordne 2019.

Hrvatska udruga turizma: Srpanj je na 80 posto rekordne 2019.

Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu po novim podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins, koje računa tzv. kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije, a čvrsto je i u zelenom prema kriterijima europskog centra ECDC, ističu u srijedu iz Hrvatske udruge turizma (HUT).

U novom broju tjednog biltena HUT-a navodi se da je Hrvatska najsigurnija na Mediteranu, što potkrepljuju najnovijim podacima Johns Hopkinsa za 27. srpnja, po kojima je incidencija u Hrvatskoj bila 37.65, dok je u drugim zemljama, primjerice Italiji 75.52, u Grčkoj 255.92, Francuskoj 288.81, Portugalu 304.57, a u Španjolskoj 547.89.

Kako komentiraju, radi se o tzv. kotrljajućem ili puzajućem prosjeku broja novih slučajeva u posljednjih 7 dana na 100.000 stanovnika, dok je prema kriterijima ECDC-a (Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti) po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska s 45 novooboljelih na 100.000 stanovnika te udjelom pozitivnih među ukupnim brojem testiranih od 3.1 posto "čvrsto u zelenom".

Dodaju i da najkvalitetniju epidemiološku situaciju ima Istarska županija, u kojoj se ostvaruje i najviše turističkog prometa, i to s pet novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i trenutno svega šest aktivnih slučajeva zaraze na prostoru cijele županije.

Zadovoljstvo sezonom do sada

Komentirajući ovu turističku sezonu i srpanj, direktor HUT-a Veljko Ostojić kaže da možemo biti izuzetno zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima u realizaciji ove turističke sezone, a da je jedini način da imamo što dužu sezonu ostanak u turistički atraktivnoj epidemiološkoj situaciji.

"Pozdravljamo sve mjere i napore vlade i sustava stožera koji idu u tom smjeru. Turisti iz nama ključnih emitivnih zemalja kod nas se dolaze prvenstveno odmoriti nakon mjeseci provedenih u atmosferi raznih ograničenja i za to im moramo osigurati sigurno okruženje", poručio je Ostojić.

Hotelske kuće u srpnju s vrlo velikim plusevima

HUT u tjednom biltenu u srijedu podsjeća i na podatke iz eVisitora s početka ovog tjedna, odnosno od 26. srpnja, od kada u Hrvatskoj na dnevnoj razini boravi nešto više od 900 tisuća turista, čemu je prethodio i vikend na autocestama s gotovo istim prometom u usporedbi s istim vremenom 2019.

U proteklom vikendu je stiglo oko 450 tisuća (novih) turista, što je i 20 posto više nego isti prošlogodišnji vikend, a do sada je u srpnju ostvaren turistički promet na razini 80 posto rezultata iz rekordne 2019., dok je od početka godine do danas Hrvatsku posjetilo više od 5.3 milijuna turista, koji su ostvarili više od 30 milijuna noćenja.

U takvoj situaciji gotovo sve vrste komercijalnog smještaja imaju dobru i potražnju i popunjenost, uključujući i hotele, posebice hoteli s pet zvjezdica, čija je trenutna razina popunjenosti od oko 95 posto, dok su kampovi sto posto puni, a rezervacijama se već pune i rujan i listopad.

"Hotelske kuće u srpnju bilježe vrlo velike pluseve u odnosu na prošlu godinu te se prema broju rezervacija približavaju dnevnim ostvarenjima iz 2019. Neki oblici smještaja, kao kamping, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija već su gotovo dosegnuli te brojeve", naveo je Ostojić.

Izvor: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 28.07.2021. / www.index.hr