Hrvatska u osam mjeseci s 5 posto više turističkih dolazaka i 2 posto više noćenja

Hrvatska u osam mjeseci s 5 posto više turističkih dolazaka i 2 posto više noćenja

Hrvatsku je u kolovozu zabilježila dobre turističke rezultate, što se odrazilo i na rezultate za osam mjeseci ove godine tijekom kojih je turista došlo 5 posto više ili ukupno 16,5 milijuna, dok se s 90,1 milijun noćenja bilježi porast za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

O tim su podacima iz sustava eVisitor i eCrew u utorak izvijestili iz Ministarstva turizma, poručujući da su prva polovica godine te dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, po rezultatima bili u skladu s očekivanjima i planovima.

Od ukupnih 16,5 milijuna turista u prvih osam mjeseci, većina su kao i svake godine bili stranci, njih 14,7 milijuna ili 5 posto više nego lani, a ostvarili su i 1 posto više noćenja ili 79,1 milijuna. Ostalo se odnosi na domaće turiste, kojih je u odnosu na osam mjeseci 2018. ove godine bilo 10 posto više, a njihovih noćenja 7 posto više.

"Osim porasta dolazaka i noćenja turista ove godine do kraja kolovoza, posebno nas vesele pozitivni trendovi vezani uz financijske rezultate, jer je prema podacima Porezne uprave od početka godine u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna, što je porast od 8 posto ili za čak 1,6 milijardi kuna", ističe ministar turizma Gari Cappelli, koji vjeruje da su takvi rezultati i odlična najava za ukupne turističke prihode u ovoj godini.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić poručio je da hrvatski turizam nakon osmomjesečnih pozitivnih rezultata očekuje dobra posezona, za koju HTZ već provodi kampanje na 14 tržišta.

"U rujnu i listopadu očekujemo ponavljanje lanjskih brojki ili ovisno o pojedinim tržištima i daljnje poraste dolazaka i noćenja, prije svega s dalekih tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i iz Rusije i Francuske", kaže Staničić, ističući da su u tijeku i vrlo intenzivne pripreme za iduću turističku godinu.

U osam mjeseci 800 tisuća turista više te 1,5 milijun noćenja više nego lani

Podaci o fizičkom turističkom prometu do kraja kolovoza ove godine pokazuju da je u Hrvatskoj bilo 800 tisuća turista i 1,5 milijuna noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine, a iz Ministarstva izdvajaju i podatke o porastima u srpnju i kolovozu kada je turista došlo 333 tisuće više, a ostvarili su 476 tisuća noćenja više nego u ista dva mjeseca 2018. godine.

Tradicionalno, najviše noćenja u osam mjeseci, 24,3 milijuna ostvareno je u Istri, potom 16,9 milijuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na Kvarneru 16,2 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 12,9 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija sa 7,2 milijuna noćenja, dok je u Šibensko-kninskoj bilo 6,2 milijuna noćenja, a u Ličkoj-senjskoj 3 milijuna.

Samo u Zagrebu noćenja je bilo do kraja kolovoza 1,7 milijuna, a isto toliko i u ostaloj kontinentalnoj Hrvatskoj, od čega najviše u Karlovačkoj županiji, 511 tisuća.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 10.09.2019.